Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Därför har Moderaterna ändrat sig om SD

Uppdaterad
Publicerad

Att tala med alla partier utom Sverigedemokraterna respekterar inte väljarnas beslut. Därför är Moderaterna redo att förhandla med partiet i enskilda frågor, menar partiledaren Anna Kinberg Batra efter Centerpartiets ultimatum.

– Vi kan inte längre låtsas som att ett av dem inte finns, säger hon om riksdagspartierna.

Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson hotade på måndagen att lämna Alliansen om Moderaterna börjar samarbeta med Sverigedemokraterna.

Partiledaren Annie Lööf tonade snabbt ned utspelet, men menade att samarbetet med Alliensen i riksdagsutskotten inte kan fortsätta om Moderaterna väljer att börja förhandla med SD i sakfrågor. Moderaterna får välja – SD eller Centerpartiet.

M öppnar för att fälla regeringen

Står till svars för egen politik

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd skriver i en kommentar till TT att riksdagen har åtta partier och vart och ett av dem svarar för sig. Men M står fast vid att gå till val, regera och budgetförhandla med Alliansen, inte med SD.

Hon skriver att M i övriga frågor, till och med förra torsdagen, haft principen att ”tala med alla partier utom SD”. Men den håller inte längre ”då den inte respekterar väljarnas beslut”, skriver hon.

”Därför är den nu ändrad. Detta betyder att alla partier står till svars för sin politik och sina förslag, med möjlighet att ställa och besvara frågor till alla under riksdagsbehandlingen”, skriver Polfjärd.

Principen ändrad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hennes parti har haft en princip i riksdagen om att inte tala med Sverigedemokraterna i politiska frågor, men att den nu är ändrad.

– Därför att jag tycker att alla åtta riksdagspartier ska stå till svars för sin politik, framföra den, svara på frågor om den och sedan röstar man, säger hon på en pressträff.

Anna Kinberg Batra betonar att det är med Alliansen som Moderaterna vill budgetförhandla och regera, men att man inte kan låtsas som att inte SD finns.

– Jag kommer aldrig att kompromissa om grundläggande värderingar. I riksdagen behandlas alla möjliga förslag i olika frågor, de behandlas i riksdagens utskott och där sitter alla åtta partier. Vi kan inte längre låtsas som att ett av dem inte finns, det är inte att ta väljarna på allvar.

Förhandla i enskilda frågor

Enligt Anna Kinberg Batra är Moderaterna redo att inte bara samtala, utan även förhandla, med SD i enskilda frågor för att genomföra så mycket moderat politik som möjligt – även om de övriga Allianspartierna inte vill vara med.

– I enskilda sakfrågor är vi beredda att söka stöd från alla partier där det finns förutsättningar att komma överens, nu slutar vi utesluta Sverigedemokraterna från den möjligheten.

Hon bedömer det dock som osannolikt att Moderaterna kommer att fungera som länk mellan SD och de övriga Allianspartierna.

– Det är med Allianspartierna som vi har gemensamma värderingar.

Ska inte ställa ultimatum

Centerpartiet ställde på måndagen ett ultimatum och menade att Moderaterna får välja – antingen att förhandla med SD eller Centern. Om det säger Anna Kinberg Batra:

– Vi ska inte hålla på och ställa ultimatum på varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet