Gröna Lunds nya attraktion House of Nightmares. Foto: TT

Därför lockar skräcken

Uppdaterad
Publicerad

Vampyrer, splatter – och spökhus. Människan har alltid skrämt upp sig själv. Frågan är vad som egentligen lockar.

Snart öppnar spökhuset ”House of nightmares” på Gröna Lund i Stockholm, beskrivet som en gastkramande upplevelse där besökarna får möta sina ”värsta mardrömmar”. Men varför är just spökhus ett stående inslag på nöjesfält världen över?

– All skräck är inte underhållande, det förlösande skrattet måste komma rätt snart. Men fiktiv skräck i kontrollerade områden kan bli njutbar, säger Anna Höglund, som forskar om monster på Linnéuniversitetet.

Skapar rening av själen

Teorierna kring människans aktiva sökande efter skräck är flera. Att skrämsel fyller en kulturell och psykologisk funktion insåg redan de gamla grekerna.

I Aristoteles tragedier användes skräck för att skapa katharsis, ett slags rening av själen, medan spökhistorier alltid har erbjudit både moral och spänning.

Individuellt

Den ”njutbara skräcken” är individuell – medan vissa hoppar till av gardinfladder får andra en kick av splatter – men den har också uppnåtts på olika sätt beroende på samtidens kollektiva rädslor. I dag skrämmer särskilt människans misslyckanden, dystopier och zombier, enligt Anna Höglund. Skräcken blir ett sätt att både hantera och fly verkligheten.

– Det handlar om eskapism, man kan använda skräck för att lämna vardagens bekymmer. Den kan också chocka oss ur passivitet och oro. Så länge hotet följs av ett förlösande skratt kan eufori uppstå.

Fakta: Varför skrämmer monstren?

Anna Höglund, som forskar om monster i kulturen på Linnéuniversitetet, om varför och hur olika monster skrämmer:

Zombie: ”Visualiserar vår rädsla för sjukdom, död och åldrande. Representerar också vår skräck för att förlora vår intelligens och vilja. En zombie äter alla, även sina egna barn.”

Varulv: ”Gestaltar en primitiv skräck för rovdjurets bestialiska styrka som i det moderna samhället vidareutvecklats till en skräck för brist på självkontroll. Det vilda (naturen) och det civiliserade (kulturen) kan existera inom samma person utan att varken hen eller omgivningen är medvetna om det.”

Monstruösa mutanter: ”Monster som har egenskaper av både människa, djur och andra organismer. Gränsvarelser som vägrar inordna sig i människans kända kategoriseringar. Monstret blir därmed extra skrämmande eftersom man inte förstår vad det är för hot man möter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.