De inneboende är de som är mest missnöjda med sitt boende. Foto: TT

De inneboende är förlorarna i bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Snitthyran för de som bor inneboende är mer än dubbelt så hög än för de som hyr i första hand. Dessutom är de inneboende mest missnöjda med sitt boende. Det visar SVT:s hyrestest.

Det kan svida rejält i plånboken att hyra ett rum som inneboende. Även om hyran kan bli billigare än om man hyr en etta själv, så är priset per kvadratmeter betydligt högre. Hyresnivåerna förvånar inte Boverket.

– Nej, inte ett dugg, människor hyr ju ut för att tjäna pengar. Som hyresgäst är man i händerna på uthyraren och jag tror inte att vi är altruistiska, säger Micael Nilsson expert på bostadssociala vid Boverket.

#BOSTADSÖKES

Fler än 1.600 personer som bor inneboende har hört av sig till oss. Om man räknar på den ytan som de själva bestämmer över är snitthyran per kvadratmeter 246 kronor per månad. Det är 72 kronor mer än för de som bor i andrahand och mer än dubbelt så mycket som för dem med ett förstahandskontrakt som betalar i genomsnitt 100 kronor per kvadratmeter.

Boverket: Vi ska inte bo inneboende

Det finns ingen officiell statistik som våra siffror går att jämföra med. Enligt Boverket har det sin grund i att boendeformen har motverkats sedan tidigt 1900-tal.

– Vi ska inte bo inneboende i Sverige, så det är klart att ingen följer hyresnivåerna. Vi byggde ju upp en kommunalt finansierad allmännytta för att undvika detta. Men den fungerar inte. Nu är vi på väg tillbaka till hur det såg ut förut. 1907 var det bostadsbrist i Stockholm och man använde sig av ett inneboendesystem. Fattiga kunde bo på golvet, säger Micael Nilsson vid Boverket.

”Vi får ta hjälp av grannarna”

Alliansregeringen gjorde det möjligt att ta ut en högre hyra när man hyr ut till inneboende i en bostadsrätt. Helen Ekstam är bostadsforskare vid Uppsala universitet och säger att förändringarna i reglerna kan ses som en ideologisk förskjutning bort från den rådande normen att alla har rätt till en egen bostad. Att använda styrmedel som öppnar upp för privatpersoner att agera hyresvärdar är ett helt nytt inslag i svensk bostadspolitik menar hon.

– Det sänder ut signaler från politiskt håll om att det både är ok att hyra ut som privatperson men även att inneboende är en okej bostadsform. Allt det här är ett tecken på att vi kanske inte längre kan vända oss till det allmänna när vi behöver en bostad. Vi får helt enkelt vända oss till våra grannar istället för till bostadsförmedlingen.

”Inneboende är utlämnade”

SVT:s hyrestest visar också att de som bor inneboende är mest missnöjda med sitt boende. 25 procent svarar att de inte är nöjda jämfört med 20 procent för de som bor i andrahandsboende. Helen Ekstam känner igen bilden.

– I den studie som jag gjorde så såg man att unga valde att bo inneboende i sista hand. Man är väldigt utlämnad till den person som man bor hos och man vet aldrig riktigt vad man har lov att göra. Men det är också viktigt att säga att många trivs bra med att bo den här boendeformen.

Hyrestestet

Varför gör vi det?

Med Hyrestestet ville vi ta reda på hur mycket det kostar att bo beroende på hur man hyr sin bostad.

Den statistik som finns idag är väldigt begränsad och för andrahands-hyresgäster och inneboende finns över huvud taget inga uppgifter.

Vad visar Hyrestestet?

Hyrestestet visar framför allt vad drygt 48.000 personer i Sverige betalar för sitt boende och hur det skiljer sig åt beroende på var de bor och hur de hyr sin bostad.

Majoriteten av de som kontaktat oss är nöjda med sin boendesituation. De som hyr i första hand är nöjdast. Bland dem säger sju av tio att de är nöjda med sitt boende. Andelen nöjda sjunker till 54% bland de som hyr i andrahand och till 49% för de som bor inneboende. Omvänt ökar andelen missnöjda och är högst bland de som är inneboende – 24%. Motsvarande siffra bland de som bor i förstahand är 12%.

Då siffrorna i Hyrestestet helt baserar sig på de som vill vara med och berätta så måste man vara försiktig med att dra allt för stora växlar på nivån på kvadratmeterpriset. Däremot ger Hyrestestet en god bild över skillnader i prisnivåer beroende på om man har ett förstahands-, andrahands-kontrakt eller är inneboende.

Hyrestestet visar att det dyraste hyresalternativet är att vara inneboende. Men man ska vara medveten om att vi frågat om hur stor ”privat yta” de inneboende har. Många inneboende delar kök och badrum med övriga hushållet vilket gör att kostnaden per kvadratmeter överdrivs något.

Billigast är det naturligtvis att ha ett förstahandskontrakt.  De prisnivåer vi beräknat i Hyrestestet kan till viss del jämföras med den officiella statistiken för sju storstadskommuner som SCB specificerat i sin undersökning. Det finns dock några brasklappar; i SCBs undersökning ingår inte student- och seniorlägenheter och om hushållsel eller garageplats ingår i hyran ska de exkluderas.  Vid en jämförelse ser vi att Hyrestestet ligger i genomsnitt 12 kronor/kvadratmeter och månad över SCBs undersökning.

Här kommer du till Hyrestestet

Här hittar du SCB:s hyresstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet