Åke Hörnsten Foto: SVT

Åke blev hjälpt av operationen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården har utfört verkningslösa knäoperationer för 75 miljoner kronor, anser Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), som har granskat artroskopisk kirurgi. Nu kräver flera ortopeder och läkare att SBU tar tillbaka sin rapport, en av dem är Magnus Forssblad, verksamhetschef på Capio artro clinic.

– Risken är att det här sprids och då förhindras patienter som verkligen behöver artroskopi eller en riktig behandling, säger han.

Kritisk läkare

Magnus Forssblad anser att rapporten innehåller flera felaktigheter och att den borde dras tillbaka.

Påståendet att de 5.000 operationer med så kallad artroskopisk kirurgi gjorts i onödan finns det inget belägg för, anser han.

– Varken SBU eller någon annan vet om dessa patienter haft nytta av ingreppet eller inte – eftersom detta antal baseras på ett postoperativt diagnosregister. En majoritet av dessa kan till exempel ha haft mekaniska symtom, lösa benbitar, genomgått mikrofrakturering och således haft en stor nytta av artroskopin, säger han.

Han säger också att SBU överdrivit kostnaderna och använt sig av felaktigheter som senare ändrats av Socialstyrelsen.

Han hjälptes av operationen

64-årige Åke Hörnsten är en av dem som gjort operationen. Läkarna tyckte först att han var för gammal, men sedan fick han göra operationen i alla fall. Den hjälpte honom.

– Innan operationen kunde jag knappt kliva ur bilen. Men efter operationen var jag ute och sprang direkt, fast jag inte skulle. Men jag var så glad och jag gick upp på berget och katten hängde med och jublade lika mycket som jag.

Se hela inslaget ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.