Personalen på Sahlgrenska sjukhuset övar för att snabbt kunna ta hand om en skottskadad person Foto: SVT

De övar på dockor för att klara skottskadorna

Publicerad

Skottskadade unga människor är numera ingen ovanlig patientkategori på svenska sjukhus. På Sahlgrenska universitetssjukhuset I Göteborg har man tvingats anpassa rutinerna efter en ny och brutal verklighet.

Det dödliga våldet med skjutvapen ökar i samhället, det konstaterade Brottsförebyggande rådet förra veckan i en rapport. För personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kom de dystra siffrorna inte som någon nyhet. De kriminella gängens uppgörelser har ofta landat i akutpersonalens händer.

Realistisk övning

En dag ringer larmtelefonen på akutmottagningen. Beskedet från ambulansen är kort och krasst: ”Kvinna i 25-årsåldern, skjuten med minst två skott, vid medvetande, inkommer om fem minuter”.

Den här gången är det övning. Den patient som rullas in på akutrummet är en högteknologisk docka med realistiskt sminkade skador. Som på alla stora sjukhus övar man akuta händelser i en sorts simulatorträning inspirerad från flyget. Det nya är att man nu också tränar på att hantera skottskador.

– Vi behöver bli bättre, säger Eva-Corina Caragounis. Dessa patienter dör i större utsträckning jämfört med övriga patienter

Dockan har programmerats att uppvisa symptom på att vara livshotande skadad – men vid medvetande. En specialutbildad sjuksköterska manövrerar dockan från en terminal och kan få dockan att jämra sig genom en högtalare.

Kirurgen Anahita Azirnian leder arbetet vid övningen Foto: SVT

Hands-on-kirurg den här dagen är Anahita Azirnian. Det är hon som förväntas ta kommandot. Hon vet att med skottskador blir det inte alltid ett lyckligt slut. Det hänger inte minst på att hon fattar rätt beslut.

– Ifall det går dåligt funderar man på om vi hade kunnat vara snabbare, hade vi kunnat göra något annorlunda, säger hon.

Samarbete för att sätta rollerna

Övningen handlar framför allt om att få skilda patientkategorier att samarbeta. Sjukhuset är så stort att det är första gången flera i traumateamet träffas över huvud taget och det gäller att alla vet sina roller.

En stund senare är allt över. Patienten är stabil och rullas iväg till operation. Personalen kränger av sig munskydd och rockar, torkar svetten ur pannan.

– Hon överlevde, säger övningsledaren Torben Nordahl Amoröe. Vi har försökt göra en så stressfylld och verklighetstrogen situation som det bara är möjligt.

Skickas till Sydafrika

Simulatorövningar är inte det enda sättet Sahlgrenska tagit till för att bli bättre på att ta hand om de många skottskadorna. Sedan några år skickas nyckelpersonal på träning i Sydafrika.

– Sydafrika är ett bra land att lära sig den här typen av vård. Landet är i fred men har en kirurgi som motsvarar ett krigstillstånd, säger traumaöverläkaren Eva-Corina Caragounis .

Något man inte övat på denna dag är att hantera den säkerhetsproblematik som följer med skjutningar. Ofta samlas upphetsade gäng utanför akutintaget och försöker ta sig in. Det kan vara vänner till den skjutne – eller fiender. 

– Akuten och vårdavdelningar måste stängas och vi har väktare och sträng sekretess, säger  Eva-Corina Caragounis.

– Patienterna kan riskera att någon försöker skada dem och inte sällan blir det hot mot personalen. Är det två olika gäng måste vi hålla isär dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.