Foto: SVT

De slår två flugor i en smäll – med larver

Uppdaterad
Publicerad

På Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, söder om Uppsala pågår forskning på hur matrester kan omvandlas till djurfoder med hjälp av larver. En metod som både är bra för miljön och minskar smittspridning.

Runt om i världen ruttnar stora mängder avfall bort. Något som både innebär en risk för smittspridning och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Men med hjälp av larver hoppas forskare i Uppsala kunna skapa ett ett mer hållbart system för avfallshantering samtidigt som de skapar miljövänligt djurfoder.

– Vi har sett att det funkar i liten skala, nu måste vi få det att funka i stor skala, säger Cecilia Lalander, forskare vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), till SVT Nyheter.

Rika på fett och protein

I forskningsprojektet är larver av den svarta vapenflugen är i fokus. Fluglarverna växer extremt snabbt, på två veckor växer de till 20.000 gånger sin egen vikt.

Larverna är rika på fett och proteiner, vilket gör att de är mycket lämpliga som djurfoder. Redan i dag kan man mata fiskar, hundar och katter med larver och i framtiden hoppas forskarna att larverna ska kunna användas även till gris- och hönsfoder (något som är förbjudet enligt EU-regler i dag).

Samtidigt kan det som blir kvar av avfallet användas som gödsel. Forskarna slår alltså två flugor i en smäll med systemet.

Finns forskning sedan tidigare

Målet på sikt är att skapa storskaliga anläggningar som kan omvandla tre ton organiskt avfall per dag. Forskarna har varit i kontakt med flera svenska kommuner och inom ett år hoppas de kunna ha igång en testanläggning för systemet i Eskilstuna.

De bedrevs en hel del forskning på just larver och avfall i USA på 70-talet men sedan hände ingenting på många år. För några år sedan återupptogs dock forskningen och den senaste tiden har intresset för forskningen exploderat. Forskarna i Uppsala tror och hoppas att larver kommer vara vanligt i avfallshanteringen redan om några år.

”Stora pengar att tjäna på larver”

Ett system där organiskt avfall blir till foder med hjälp av larver skulle vara bra för miljön, särskilt om det används i utvecklingsländer där organiskt material som matrester ofta hamnar på soptippar där de ger upphov till stora mängder växthusgaser.

– Vår förhoppning är att systemet ska tillämpas. Vi har inte planer att driva en vinstdrivande verksamhet, säger Björn Vinnerås, forskare i kretsloppsteknik vid SLU, som leder systemet.

Men det går att tjäna pengar på larver?

– Det finns stora pengar att tjäna på larver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.