Foto: Anna MyNovotny och Ylvaa Johansson

Smygfilmade när de låtsades sälja sex

Uppdaterad
Publicerad

När filmstudenterna Anna My Novotny och Ylvaa Johansson utgav sig för att sälja sex fick de en unik inblick i hur sexhandeln i Sverige går till.

De två fascinerades av att sexhandeln tycks pågå för fullt på nätet trots att lagen mot sexköp funnits i 16 år. För att dokumentera sexhandeln låtsades de i en annons vara en artonårig flicka som var på besök i Skåne.

Flera hundra samtal ringdes till numret i annonsen under den korta tid den låg ute.

Agenda

– Det är olagligt att köpa sex i Sverige men ändå var det så himla många som svarade på vår annons. Femhundra samtal på en vecka, berättar Anna My Novotny.

Smygfilmade

I samtalen förhandlade männen om avancerade sexuella tjänster. De stämde möte med några av männen som svarat på annonsen, möten som de smygfilmade.

De till synes helt vanliga männen hade inte ens ansträngt sig för att vara anonyma och de verkade inte bry sig om att det var en ung kvinna i ett utsatt läge.

Vid ett möte sade en av tjejerna att hon var yngre än det stod i annonsen och att hon egentligen bara var sjutton år och gick på gymnasiet. Men det spelade ingen roll för mannen som ville köpa sex.

Vad får man ut av det?

– Hur kan det vara så vanligt? Hur kan det vara så många som svarar på en så enkel och tråkig annons när man vet att det är en ung, kanske minderårig tjej? Vad får man ut av det? undrar Anna My Novotny.  

– Jag sa att jag var ett barn och behövde pengar till mammas hyra men de ville fortfarande att jag skulle suga av dem, säger Ylvaa Johansson.

– Det kändes inte som jag pratade med en människa.

Fungerar inte lagen?

I kvällens Agenda intervjuas RFSU:s ordförande Kristina Ljungros om prostitutionen som inte tycks minska trots lagen mot sexköp.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet