Foto: SVT

M-angrepp på V: Det är alltid någon annan som ska betala

Uppdaterad
Publicerad

– Det är ”alltid höjda skatter, mer resurser, alltid någon annan som ska betala”, sade Ulf Kristersson (M) när han debatterade med V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Välfärdsmiljarder, vänstermiljarder har de kallats, de tio miljarder som regeringen satsar. Men nu visar det sig att det nog inte blir så mycket förbättringar i välfärden. Sveriges Kommuner och Landsting menar att pengarna behövs för att täcka underskott i budgetarna eftersom skatteintäkterna blir mindre än man tidigare trodde.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har tidigare kallat de tio miljarderna  ”vänstermiljarder” eftersom Vänsterpartiet varit med och förhandlat fram budgeten med regeringen. De kan ge 25.000 fler undersköterskor, har han sagt.

Agenda

Men enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, har välfärdsmiljarderna i princip redan ”försvunnit”.

”En del kommuner kan expandera”

I söndagens Agenda debatterade Jonas Sjöstedt med Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

Vänsterledaren tycker inte att han för väljarna bakom ljuset när han lovar förstärkt välfärd och nya jobb.

– Tvärtom visar det här hur nödvändigt det är att satsa på vår gemensamma välfärd. I många kommuner och landsting innebär det att man kan satsa lite mer och öka personaltätheten.

Dessutom har man kunnat undgå att skära ned, menade Jonas Sjöstedt. Man har kunnat rädda viktiga arbetstillfällen från att försvinna.

– Men jag inser att vi behöver göra mycket mer. Inte minst inom sjukvården där det finns stora varningstecken, sade V-ledaren.

Enligt Jonas Sjötedt kan man nu i många kommuer nu planera för att exandera lite där man tidigare trodde att man skulle vara tvungen att dra ned.

– Om Vänsterpartiet inte hade förhandlat fram de här miljarderna då hade det sett riktigt illa ut. Ibland blir det fler, ibland räddar man personer från att sägas upp. Bägge sakerna är viktiga.

”De som arbetar betalar skatt”

Även Ulf Kristersson sade att det kan behövas mer pengar till kommunerna men att det allra viktigaste är att människor kommer i arbete så att kommunerna får skattepengar – att fler arbetar och förblir längre i arbete.

– Det finns ingenting som kommunerna är så känsliga för som sysselsättningen. Det är de som jobbar som betalar kommunalskatt.

– Men visst behövs det mer pengar men inte i första hand i utökade statsbidrag utan i riktade pengar. Vi kommer att prioritera skolan i våra välfärdssatsningar.

Ulf Kristersson kunde dock inte svara på om Moderaterna tänker lägga mer på välfärden än regeringen.

Systemet ”riggat” för rika

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tog åter upp sin kritik av den förra borgerliga regeringens skattepolitik. Han sade att man då ”riggade” skattesystemet så att det gynnade de rika. Dessutom sade Jonas Sjöstedt att det var viktigt att inte slösa med skattepengar genom att låta dem gå till stora vinster i privata välfärdsföretag.

– Så länge vi har ett skattesystem som gynnar de allra rikaste kommer det att vara svårt att klara båder jämlikheten och välfärden.

Jonas Sjöstedt sade att han vill höja skatterna men ”på rätt sätt”.

– Är det rättvist att Ullas blomsterhandel betalar fler kronor i bolagsskatt än Volvo? Är det rättvist att Sveriges mångmiljonärer kan göra hur stora ränteavdrag som helst?

Typisk vänster-höger-debatt

Det blev i många stycken en typisk vänster-höger-debatt. Ulf Kristersson svarade Sjöstedt med att det ”alltid är höjda skatter, mer resurser, alltid någon annan som ska betala”.

– Höjda skatter löser inte problem. Färre vill jobba extra. Färre vill utbilda sig. Ingen verksamhet är så känslig för hur många som jobbar som den kommunala ekonomin.

– Är det fler som jobbar kan skatterna vara något lägre och man får ändå in mera skatter, sade Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet