Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se debatten mellan Göran Greider och PM Nilsson i Aktuellt. Foto: SVT

Debatt om försvarsindustrin: ”Till slut ser vi bara militära lösningar på konflikter”

Publicerad

Försvarsindustrin blomstrar. Enligt Timbros vd PM Nilsson är det bra, men Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, håller inte med.

– I världen pågår en våldsam upprustning och det gör världen otryggare vill jag säga, säger Göran Greider i en debatt SVT:s Aktuellt.

Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina ser politiker och allmänheten med nya ögon på vapenindustrin. Saab, som är Sveriges största producent av vapensystem och försvarsmateriell, gjorde en rörelsevinst på 1,4 miljarder bara det sista kvartalet 2023. Produktionen går på högvarv och tillverkning av luftvärnsvapen och ammunition under Saab Dynamics har sedan 2020 fyrdubblats.

Göran Greider chefredaktör Dala-Demokraten är inte positiv till hårdsatsningen på svensk vapenproduktion och ser med oro på utvecklingen.

– Till slut ser vi bara militära lösningar på de problem vi har, säger Göran Greider.

”Viktigt att vi har bra material”

PM Nilsson säger att världen och Sverige har bestämt sig för att förstärka sina försvarsmakter – för att aldrig vara försvarslösa vid en konflikt.

– Därför är det viktigt att vi har bra material. Jag ser absolut inga problem med det, snarare tvärtom.

PM Nilsson hoppas att upprustningen resulterar i att länder som exempelvis Ryssland aldrig kommer att invadera.

Göran Greider riktar kritik mot att svensk vapenindustri genomförs genom ett privat företag som SAAB. Han anser att det borde vara statligt, någonting som PM Nilsson säger vore dåligt och hade lett till sämre produkter.

– Det vi har i dag med det stora privata breda ansvarstagandet har gång på gång visat sig vara överlägset det statliga.

Hör en bit av debatten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.