Debatten om armhålehåret växer

Uppdaterad
Publicerad

Hårdebatten fortsätter på Facebook och Twitter. Bilder på orakade armhålor fortsätter att laddas upp på Facebooksidan ”Ta håret tillbaka!”. Och de fortsätter att både gillas och hatas av Facebookanvändare.

Som SVT tidigare har rapporterat om har en kvinnas orakade armhåla som synts i Melodifestivalfinalen väckt stor debatt på Facebook och Twitter. Efter att kvinnan hånats på sociala medier skapades gruppen ”Ta håret tillbaka!” på Facebook. Den har i dag växt med närmare 1.000 gillanden och har nu 11.000 människor som tycker om sidan. På Twitter pågår diskussionen under hashtaggen #hairriot.

Två som har bidragit till diskussionen är Emma Hernborg och Annelie Andersson.

-Det här handlar väldigt lite om hår och mer om att många tar sig rätten att kommentera kvinnors utseende och vad det gör med kvinnors självbild, säger Emma Hernborg som själv laddade upp en bild på sidan.

”Feministluder”

Även om hon fick uppmuntrande kommentarer fanns det tonårskillar som kommenterade bilden med ”fyfan vad äckligt” och ”feministluder”. Emma Hernborg noterade att killarna också hade skrivit nervärderande saker om andras bilder.

-Det finns så mycket att uppröras över i samhället och så orkar folk bry sig om hår. Det har skett någon slags backlash, att en tjej med hår under armarna kan väcka så mycket uppmärksamhet. Det är intressant att det här är tabu i dag när vi har kommit ganska långt i andra områden.

Att det här skulle vara ett bakslag för jämställdhetsdebatten håller även Annelie Andersson med om. När hon fick reda på att det pågick en diskussion blev hennes spontana tanke att byta sin profilbild på Facebook och visa att hon inte rakar sig under armarna.

-Det är deprimerande att vissa har så snäv bild för hur en kvinna kan se ut och vad kvinnor får och bör göra, säger Annelie Andersson.

Unga killar sprider hat

Hon tycker att kommentarerna tyder på att jämställdhetsfrågor tagit ett steg bakåt.

-Det är unga personer som är hårdast i sin bedömning. Det känns som om det skett någons slags förändring i synen, säger hon.

Både Emma Hernborg och Annelie Andersson har reagerat på hatet som möter kvinnorna som lägger upp bilder på sig själva.

I går kväll startades en motståndssida till ”Ta håret tillbaka!” under namnet ”Ta inte hår tillbaka”. Än så länge är det 101 människor som har gillat sidan. Till skillnad från det hat som tidigare spridits via anonyma kommentarer och bloggar använder motståndarna till ”Ta håret tillbaka!” sina riktiga Facebookkonton.

Ett exempel av många hatiska kommentarer lyder:

”Titta på listor över de kvinnor som anses (av FOLKET framröstat) vara de vackraste och sexigaste kvinnorna i världen 2011.. titta sedan på hur många som har hår under armarna. Där har ni svaret på hur äckliga ni håriga gråsuggor är! (förlåt alla gråsuggor för att jag liknar er med ”feminister”.. )”

Handlar inte om hår

SVT har sökt flera av dem som fällt negativa kommentarer, men ingen har återkommit för att låta sig intervjuas.

-Jag är fascinerad av att man i dag på sociala medier inte tar ansvar för det man skriver. Att vi under eget namn säger sådant som vi aldrig skulle säga i verkligheten på stan, säger Emma Hernborg.

Diskussionen som förs handlar för varken henne och Annelie Andersson om hårets vara eller icke vara i armhålan, utan rätten att själv få bestämma över sin kropp.

-Jag laddade upp en bild för att visa att det inte är så konstigt, så här ser vi ut. Om man avdramatiserar hela grejen så blir det mindre tabu. Och för min handlar det om att bryta tabun, säger Emma Hernborg.

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.