Debattör om tiggeriförbud: ”Önskan om enkel lösning på komplext problem”

Publicerad

Rätt eller fel att förbjuda tiggeri? I fredagens Aktuellt ger två opinionsbildare från höger respektive vänster sin syn på saken.

Alice Teodorescu, politisk redaktör för Göteborgsposten, anser att man först och främst måste ställa sig frågan hur man hjälper de utsatta människorna, men också vad som är långsiktigt och kortsiktigt relevant att göra. 

– Ett förbud skulle leda till att man gör vad man kan för att de [tiggarna, reds anm] inte skulle uppehålla sig på gatorna här, och på så vis också tvinga Rumänien att förändra deras situation på plats. Men man ska komma ihåg att Rumänien är ett väldigt fattigt land. Genomsnittsinkomsten 2011 motsvarade 5.000 kronor, säger hon och menar att det är välutbildade människor som gör sig de inkomsterna. 

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Sedan finns det uppgifter om att man i Sverige kan tigga och får 250-400 kronor om dagen. Det är klart att det skapar incitament för människor som saknar utbildning, som är analfabeter, att komma hit och tigga. Det måste brytas. Hjälp till självhjälp: utbildning och jobb tror jag är lösningen. 

”Tiggare tigger trots förbud”

Anders Lindberg, tillförordnad politisk chefredaktör för Aftonbladet, menar att ett förbud inte siktar mot en djupgående lösning.

– Jag tror att ett förbud mot ett tiggeri svarar mot ett önsketänkande om enkla lösningar på ett väldigt komplicerat problem, säger han och jämför med rådande förbud mot arbetslöshet i Vitryssland och hemlöshet i Ungern och påpekar att människor är arbetslösa och hemlösa ändå. 

– När man försöker förbjuda ett symptom på fattigdom då kommer man tvinga människor ännu längre ut i fattigdom. Om vi ska försöka förbjuda människor att tigga här då måste de människorna göra något annat, säger han och menar att den som i dag tigger, säljer imorgon tidningar om tiggeri förbjuds. Ska vi då förbjuda tidningar?

”Märkligt att vissa ska ge och andra ta”

Vad säger du Alice Teodorescu, blir det svårt att göra de gränsdragningarna?

– Nej det tycker jag absolut inte, tvärt om blir det ett sätt att göra något annat att tigga. Det förvånar mig att en arbetarrörelse, som en gång i tiden kämpande för att få bort tiggeri, idag anser det är humanistiskt att det ska finans en ordning där vissa ger och vissa tvingas ta emot. 

Anders Lindberg påpekar att det i grund och botten också är en fråga av vad man ska använda statens makt till.

– Ska man kriminalisera en människa som inte gör någon illa? Detta är människor som ber om hjälp, ska vi kriminalisera att någon ber om hjälp? Det är en stor inskränkning. När man börjar förändra detta måste polisen ta till ganska kraftiga repressiva åtgärder för att något ska hända. Är det verkligen vad vi ska använda polisen till?

”Kommer kanske få se insats för ordning på gatorna”

Alice Teodorescu menar att det är en fråga om vems intresse men sätter främst.

– Tycker man att romernas situation är problematisk och har varit det i flera sekel i Europa, i Rumänien – också i Sverige har vi problem med romers integration – så bör man skänka pengar till organisationer som jobbar med att hjälpa romer på plats i Rumänien. Om romerna är i Sverige är de inte i de program som finns i Rumänien.

Vad tror ni båda, kommer vi att se ett förslag om tiggeri förbjud i Sverige?

– Jag tror det, säger Alice Teodorescu.

– Jag tror att det kommer att komma någon form av svensk modell. Kanske en insats för ordning och reda på gatorna, men jag tror inte att ett tiggeriförbud är vägen dit, säger Anders Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet