Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Dejten vägrade acceptera uppbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att de började dejta kände Karin att något inte stämde. När hon efter ett par månader ville bryta började hennes helvete.

Vi kan kalla henne Karin. Hon är i 30 årsåldern och bor någonstans i Stockholm. För omkring tio år sedan träffade hon en kille och de började dejta, men Karin uppfattade honom som konstig. De hade en romans som varade i ett par månader, men efterspelet kom att vara betydligt mer utdraget.

– Han var väldigt kontrollerande och anklagade mig bland annat för att ligga med andra killar, berättar hon. 

”Han ville kolla om jag träffade någon”

Något som fick henne att fatta misstankar var en händelse en tidig morgon, då han hade tagit sig in i hennes trapphus.

 – Han var packad och klockan var fem på morgonen. Han stod i trapphuset och förde oväsen och krävde att få komma in i lägenheten. Han ville försäkra sig om att jag var ensam. Jag släppte in honom och visade honom runt i lägenheten och sedan bad jag honom gå. Jag blev skiträdd, berättar Karin.  

Kort efter den incidenten valde hon att bryta med killen. Karin berättar att han accepterade det, men några månader senare fick hon mystiska mail. Det visade sig att killen skaffat en falsk e-postadress för att kontakta henne.  

– Han ville kolla om jag träffade någon och han kontaktade också mig genom en påhittad Facebookprofil. Jag svarade och ställde några kontrollfrågor och på så sätt kunde jag lista ut vem som stod bakom profilen, säger hon. 

Skyddade sina uppgifter

Där och då upphörde kontakten, men det fanns olika händelser som fungerade som triggerpunkter för killen.  

– Det kunde vara så att jag såg honom på stan och kort därefter började han kontakta mig igen.  

Karin tröttnade och valde att skydda sitt telefonnummer på nätet. Men när hon bytte telefonabonnemang registrerades hennes kontaktuppgifter på nätet. Det dröjde inte lång tid innan killen hörde av sig igen.  

– En vecka efter att jag bytte abonnemang kom ett sms. Det kändes obehagligt och jag upplevde att han googlade efter mig varje dag, eftersom han kontaktade mig så kort tid efter att jag bytte nummer. 

Hotade att anmäla

Trakasserierna fortsatte till och från i sex år efter att Karin bröt deras korta förhållande. Hon berättar att hon vid flera tillfällen upplevde hans kontaktförsök som hotfulla och obehagliga.  

– Vid ett tillfälle hotade jag med att polisanmäla honom och då lugnade det ner sig.  

Trots att så lång tid har passerat finns obehaget och rädslan kvar. Hon berättar om en händelse för inte så länge sedan som utlöste ett obehag och som fick rädslan att komma tillbaka, trots att hon kämpat för att lägga händelserna bakom sig.  

– Jag såg hans profil på en dejtingapp och jag blev rädd för honom. Jag dolde min profil direkt eftersom jag är rädd att han ska triggas igång om han ser min profil.

Karin heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.