Alice Bah Kuhnke om IS-avhopparna: ”Kommunerna behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av de länder i Europa varifrån flest har åkt för att ansluta till terrororganisationen IS. Trots det saknas en bra metod för att ta hand om de som väljer att lämna terrororganisationen.

– Vi måste samverka mycket bättre, polisen, socialstyrelsen och Säpo måste jobba tillsammans, säger ministern, Alice Bah Kuhnke (MP) i SVT:s Agenda.

SVT:s Agenda har träffat IS-avhopparen ”Malik” som berättar om hur han gick med i terrororganisationen – för att sedan lämna IS och återvända till Sverige.

I reportaget berättade ”Malik” bland annat att han inte haft någon kontakt med svenska myndigheter förutom Säpo sedan han återvände. Då det inte finns bevis för att han begått något brott (då han reste gällde inte lagen mot terrorresor, redaktionens anmörkning) är det inte aktuellt att han lagförs.

Agenda

”Behöver samverka mer”

Alice Bah Kuhnke säger att allt för många som återvänder har haft samma upplevelse som Malik. Men trots att ministern blev hårt pressad kunde hon inte ge något bra svar på hur Sverige hanterar de drygt 150 personer som återvänt efter sina resor ner till IS.

– Vi måste jobba hårdare. Säpo, polisstyrelsen och socialstyrelsen behöver samverka mer. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret för dessa individer. Kommunerna behöver hjälp, säger Alice Bah Kuhnke.

Men det högsta ansvaret har ju du, varför har du inte agerat mer?

– Det kommunala självstyret och kommunallagen har ansvar för människor i den staden eller kommunen. Regeringen har ett ansvar att arbeta förebyggande och ge kommunerna de verktyg de behöver.

Är det rimligt att ansvaret ska ligga på kommunerna?

– Som det ser ut idag finns det kommuner där det fungerar väl – Umeå och Göteborg, till exempel.

Ministern pressas på konkreta exempel

När Bah Kuhnke får frågan om hon kan ge konkreta exempel på var det fungerat bra och hur många personer som man lyckats nå och avradikalisera märker man att hon blir pressad och inte kan ge några tydliga svar.

Hur många av dem återvända har avradikaliserats?

– Ingen vet.

Hur vet du då att det fungerar väl? Hur många har bemöts av sociala insatser?

– Det handlar om ett 10-, 20-, 30-tal personer som blivit bemötta av våra kommuner. Det är inte tillräckligt, det är alldeles för få. Vi måste samverka mycket bättre, polisen, socialstyrelsen och Säpo måste jobba tillsammans.

Bah Kuhnke säger även att det tar lång tid att avradikalisera människor – att på över 20 år så har bara 700 människor avradikaliserats från högerexterma organisationer.

Och av dem som återvänt från IS? Hur många av dem har vi lyckats med?

– Det är en del av komplexiteten, vi kan inte säga att vi lyckats eller inte nu – det kan vi säga om först tio år.

Sverige gör annan bedömning

I Belgien, dit väldigt många återvänt från IS, måste man som återvändare närvara vid möte med belgiska myndigheter en gång i veckan, där en imam ofta sitter med. I Sverige har man gjort en annan bedömning, enligt Alice Bah Kuhnke, som hänvisar till experter som regeringen lyssnar till.

Om det går snett, då kan det bli ett nytt Bryssel i Sverige?

– Ja, det är det som är det stora hotet, och därför vill jag vara tydlig med att vi måste fortsätta prioritera det här arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet