Demonstrant: ”Ekeroths ord gör mig ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande fortsätter att demonstrera på Mynttorget utanför riksdagen. Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, anser att endast svenska medborgare ska få demonstrera. – Kent Ekeroths ord gör mig ledsen och det gäller alla andra här också, säger demonstranten Taiba Adnan Alsaab.

Just nu pågår en demonstration på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Ett hundratals asylsökande protesterar mot den nya hårdare asyllagen som trädde i kraft den 20 juli, som innebär bland annat skärpt anhöriginvandring.

”Vi bryter inte mot lagen”

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth har reagerat starkt mot protesterna. Han menar att rätten att demonstrera ska vara förbehållen svenska medborgare och att asylsökande bör hållas i förvar. 

Men demonstranterna ser inget fel i deras protester.

– Vi har tillstånd från polisen och det är en helt fredlig demonstration. Jag vet inte varför Kent Ekeroth tycker att asylsökande inte ska ha rätt att demonstrera, säger demonstranten Azar Almaouri.

Menar att det är en rättighet

Taiba Adnan Alsaab, en annan demonstrant, håller med.

– Jag och alla andra här anser att vi befinner oss på svensk mark och vi har rätt att demonstrera fredligt. Vi bryter inte mot lagen på något sätt.

För Reem Omer spelar det ingen roll om man är medborgare eller flykting, hon tycker att man ska få demonstrera oavsett.

– Alla i Sverige, oavsett om man är flykting eller inte, har rätt att vara här och visa att man är upprörd över det som pågår just nu, säger hon.

Upprörs av uttalandena

Flera av personerna på plats har tagit illa upp av Kent Ekeroths uttalanden.

– Kent Ekeroths ord gör mig ledsen och det gäller alla andra här också, säger demonstranten Taiba Adnan Alsaab.

– Jag blir lite sårad när jag läser sådana nyheter, säger Reem Omer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.