Foto: TT

Demoskop: Moderaterna största parti

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter ligga lågt i opinionen, enligt Expressen/Demoskops senaste väljarundersökning.

S tappar 0,8 procentenheter till 25,5 procent och får se sig slagna av Moderaterna som ökar med 3,5 procentenheter. Alliansens största parti hamnar nu på ett stöd på 28 procent.

Moderaternas kursomläggning i migrationsfrågan är troligen en central faktor för de stigande siffrorna, konstaterar Demoskops chef för opinionsanalys, Peter Santesson för Expressen.

– Alliansen bibehåller därmed det övertag i opinionen som de haft sedan årsskiftet och blockskillnaden ökar till 4,6 procent, säger Peter Santesson.

”Historiskt lågt” för S

För Löfven är den nya väljarbarometern dock mindre rolig läsning.

– Historiskt är det en mycket låg nivå som partiet har rört sig kring sedan hösten 2015, konstaterar Demoskops Peter Santesson, rapporterar Expressen.

Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé, är nöjd med opinionslyftet men poängterar samtidigt att det inte är ett valresultat, rapporterar Expressen.

De stora förlorarna är Sverigedemokraterna som enligt undersökningen tappar 2,2 procentenheter och därmed landar på 15,5 procent. Totalt får Alliansen (M, L, C och KD) 43,1 procent medan de rödgröna får 38,5 procent.

Fakta: Opinionen enligt Demoskop/Expressen

Partistöd i procent i mätningen från Demoskop/Expressen där 1.252 personer har telefonintervjuats mellan den 29 mars och den 6 april. Förändring i procentenheter sedan föregående månads mätning anges inom parentes.

  • S: 25,5 procent (-0,8)
  • MP: 5,3 procent (-0,4)
  • V: 7,7 procent (+0,5)
  • M: 28,0 procent (+3,5)
  • L: 5,3 procent (-1,1)
  • KD: 3,5 procent (+0,4)
  • C: 6,3 procent (+0,3)
  • SD: 15,5 procent (-2,2)

Frågan som ställdes löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? Förändringarna är endast statistiskt säkerställda för Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.