Fler M-distrikt vänder sig emot partiledningens linje att stå fast vid decemberöverenskommelsen med regeringen. Foto: TT

Den interna kritiken inom M växer

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken inom Moderaterna mot decemberöverenskommelsen växer. Nu har länsförbundet i Bohuslän ställt sig bakom en motion till partistämman om att den ska rivas upp. Därmed är det hittills minst två distrikt som kommer driva på för att den ska skrotas.

I lördags lyckades riksdagsledamoten Finn Bengtsson få majoritet för sin motion till Moderaternas partistämma om att riva upp decemberöverenskommelsen. Men upproret mot överenskommelsen är spritt över landet och nu har även ledningen för länsförbundet i Bohuslän ställt sig bakom att den ska skrotas.

– Vi tycker att det är vårt partis plikt att få igenom så mycket av vår politik som möjligt och att vi ska använda det parlamentariska läget för att göra det, säger Henrik Sundström, förbundsordförande i Bohuslän.

Men vilket är ert alternativ?

– Det finns hur många alternativ som helst. Alltifrån att övertyga Miljöpartiet att regera med alliansen till att regera i minoritet med hoppande majoriteter.

Vad vill du att moderatledningen gör nu?

– De ska ha stor handlingsfrihet men det viktiga är att de är tydliga med att decemeberöverenskommelsen inte gäller längre och att man riktar ett mistroende mot Stefan Löfven. Sen får man se vilken möjlighet det finns att samla ihop en regering som riksdagen kan tolerera.

Vad tror du om era chanser att få igenom detta på stämman i oktober?

–  Jag tror personligen inte att decemberöverenskommelsen kommer att leva fram tills dess.

Kritiken mot överenskommelsen finns även i Jämtland och i det tunga Skåne-distriktet. Även i Göteborg ligger två motioner som förespråkar att decemberövenskommelse läggs till handlingarna, men enligt uppgift till SVT kommer förbundsstyrelsen där att yrka på avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.