Den perfekta semlan- fluffig som ett moln

Uppdaterad
Publicerad

Snart infaller årets semmelfrossa, men det är inte alla gräddfyllda bullar som faller bagaren Jesper Långström på läppen.

I Sverige säljs årligen 45 miljoner semlor per år. Landets bagerier upplever med andra ord en av sina försäljningtoppar under just semmelperioden.

-Tittar man på försäljningen är det här vår absoluta topp, säger bagaren Jesper Långström, som var gäst i SVT:s Gomorron Sverige på måndagen.

Bakverk som väcker känslor

Ett älskat bakverk som semlan väcker naturligtvis också känslor. Medan en del uppskattar mer innovativa skapelser, håller andra fast vid den mer traditionella semlan.

Jesper Långström har dock en mer lättsam syn på semlan.

-Jag försöker att inte bli för konservativ. Det är ju trots allt bara mat vi pratar om.

Semlan ska vara som ett moln

Vad är då receptet på det perfeka bakverket, enligt denne semmelexpert?

-En bra semla består av en luftig bulle, fylld med lite grynig mandelmassa. Grädden får inte vara vare sig för hård eller för löst vispad. När man äter den ska det kännas som att äta ett moln, säger Jesper Långström.

Hetvägg bästa varianten

Många väljer att avnjuta sin semla endast i sällskap av en kopp kaffe.

Enligt Långström blir njutningen dock än större om bakveret serveras tillsammans med varm mjölk, en s.k. hetvägg, men varnar samtidigt för eventuellt fatala följder.

-Det här är det traditionella sättet att äta en semla, men det kanske inte alltid är så lyckat. Kung Adolf Fredrik strök ju med efter att ha avslutat en enorm måltid med en hetvägg, påpekar Jesper Långström.

Anna Grönberg

anna.gronberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.