Ett urval av rubrikerna på de livesändningar som startades på Periscope i torsdags. Foto: TT/SVT

Destruktiva trender bland unga på Periscope

Uppdaterad
Publicerad

Med appen Periscope kan alla med en mobil i handen starta en livesändning, från sitt sovrum – eller sitt klassrum. Nu varnar lärare för en ny trend som saboterar lektioner och utsätter unga för risker.

Livesändningsappen Periscope har det gjort det lättare än någonsin att starta en livesändning med hela världen som publik. Appen har snabbt blivit populär bland unga, men också ett bekymmer för lärare när klassrummet blir studioplatsen.

– Det jag ser är att trenden är att man ska skaffa likes framför allt genom att sända från sitt klassrum och reta läraren och göra dumt i klassrummet, säger Sara Bruun, lärare på en högstadieskola i Vinslöv.

Några av rubrikerna på de livesändningar som lades ut på torsdagen bekräftar trenden: ”Idrott om 30 kollar fuckar vi lektionen” ”30 tittare ja förstör skolans dator” ”40 views vi örfilar en lärare” ”100 tittare så skriker jag allahu akhbar inne i matsalen” ”200 tittare och vi gör condome challenge och min vän kissar ut från fönstret”.

Otrygga vid smygfilmning

Sara Bruun är uppriktigt orolig över att likehysterin och verktyg som Periscope ska försätta unga i fara och problem. På senare tid har många elever kommit till henne med oro för risker som deras vänner tar.

–Jag såg en kille som skrev ”Vid 100 likes hoppar jag från taket”. Han fick inte 100 likes, men frågan är: hade han hoppat om han fått det?

Frågan diskuteras nu flitigt bland lärare över hela landet. Många känner sig otrygga och frågar sig vad man kan göra åt det.  

– En del säger tvärsäkert: förbjud mobilen, stäng av internet. Men det är inte så enkelt. Jag samlar in alla mobiler i dörren när eleverna kommer till klassrummet. Men jag kan inte kroppsvisitera eleverna.

Relationer och förhållningssätt

Och egentligen är det inte telefonen eller appen i sig som är problemet säger hon.

– Vi måste prata om förhållningssätt, ledarskapet i klassrummet, relationerna mellan lärare och elev. När man ser de här filmerna så visar det ingen positiv bild av skolan. Det är så stökigt att man blir tokig, säger hon.

Hon tror att enda vägen framåt är samtal. I de diskussioner hon haft i klassrummet framhåller många elever vilka möjligheter appen erbjuder. På sin blogg på Lärarnas riksförbund ger hon förslag till diskussionsunderlag.

– Pratar vi om London kan vi åka till London i realtiden. Vi kan åka till Alexanderplatz och se den här festen vi pratar om. Livesändningar från mobilen har ju också varit kanon vid exempelvis arabiska våren. Det finns många fördelar. Och många faror.

”skriv ett nummer så busringer jag”. ”Vid xx likes äter jag kanel/ett rått ägg/stark chilisås”. ”Vid xx likes hoppar jag i snön/häller vatten över huvudet/sniffar mjöl”. Andra erbjuder sig att sjunga, dansa – eller klä av sig.  De aktiviteter som unga erbjuder sig att göra på Periscope har utförts av unga i decennier.

Kan se exakt var du är

Men istället för att imponera på ett kompisgäng så gör du det inför en okänd publik. Det är inte unikt för Periscope, men en skillnad från andra sociala medier är att din publik kan se exakt var du befinner dig. En publik som liksom på andra sociala medier kan innehålla stora delar näthatare. Eller om du är tjej, äldre män som söker kontakt. 

”Fråga vad du vill” erbjuder många tjejer i livesändningar från sina sovrum. Seriösa kommentarer besvaras. Förolämpningar och sexuella anspelningar ignoreras. Näthat är ett av stora diskussionerna i Sara Bruuns klassrum och vardag för många som väljer att publicera sig på sociala forum, säger hon.

– Tjejer, särskilt populära tjejer, får mycket näthat. De säger att det enda sättet är att inte mata trollen. Börjar man kommentera tar det aldrig slut. Men näthatet kommer alltid och om det inte är helt fördjävligt tycker de att det är värt det.

Sara Bruun uppmanar alla föräldrar att skaffa Periscope, som till skillnad från många andra forum är öppet för alla. Har ditt barn ett konto där bör du följa det, tycker hon.  

– Många föräldrar är måna om att varna sina barn för alkohol och droger. Men i dag är det lika viktigt att prata med sina barn om sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.