Foto: Pablo Torres

”Det är en historisk händelse”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag flyger påve Franciskus från Rom till Sverige för att delta i reformationens 500-årsjubileum i Lund.

En exklusivt utvald skara journalister kommer flyga med i påvens plan och följa hans resa, däribland SVT:s Kristina Kappelin.

– Det känns väldigt spännande, säger hon.

Som en av fem svenska journalister har SVT:s korrespondent i Rom, Kristina Kappelin, fått möjligheten att delta i påvens följe hela vägen från Rom. En resa som för hennes del egentligen började redan i september då ansökningen om att bli ackrediterad skulle skrivas färdigt och skickas in. Sedan följde en väntan som Kristina Kappelin liknar vid ett antagningsbesked.

Men nu är ackrediteringen hämtad och tidigt på måndag morgon kliver hon på planet tillsammans med påvens entourage.

Påven besöker Skåne

– Vi kommer vara ungefär 70 journalister, och det är ändå ganska få jämfört med vad det brukar vara, säger hon.

– Det är ett väldigt detaljerat program. Vi måste hela tiden göra det som påven gör. Det är svårt att veta exakt vad man kan och inte kan göra under resan.

Hur har du förberett dig?

– Jag har läst på, dels om vad mötet betyder och se vilka som är positivt och vilka som är negativt inställda till besöket och varför. Jag har också läst och talat med människor om vem påven är och vad han vill uppnå.

Är du nervös?

– Ja, lite nervös är jag faktiskt. Jag har ju varit med rätt länge och brukar inte bli det. Det är som om man skulle resa i samma plan som Obama eller någon annan stor ledare i världen. Jag vet att påven brukar hälsa på alla som är ombord på flygplanet när han börjar sin resa och hålla en presskonferens när han åker hem. Men det känns väldigt spännande att vara med på planet. Det är det som känns mest exkusivt. Resten blir att rapportera så gott det går.

Vad tänker du kring att du får vara med och bevaka detta?

– Det känns väldigt spännande att följa och bevaka detta. Det här är en ovanlig påve som nått långt utanför sin egen kyrka. Det är en påve som många är nyfikna på och som många sätter sitt hopp till i en tid som är väldigt mörk och oviss. Många känner sig ängsliga över vad som sker i världen. Sen är det ju också kyrkohistoria som skrivs. Det är en historisk händelse att delta i högtidlighållandet av ett av den katolska kyrkans största nederlag – reformationen. Det är inte helt okontroversiellt, säger Kristina Kappelin.

Se SVT:s dokumentär Franciskus – en påve som berör på SVT Play

Så följer SVT Påvens besök

Måndag:

09.00: Vi börjar vår liverapportering på webben om det historiska besöket.

10.00: SVT sänder live på vår sajt inför landningen på Malmö airport.

11.00: Påven landar på Malmö Airport för ett officiellt mottagande med statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kunke (MP).

12.50: Möte med kungaparet i Kungshuset i Lund.

13.30: Evenemanget ”Together in hope” börjar på Malmö arena. SVT Nyheter sänder live.

14.30: Den stora gudstjänsten i Lunds domkyrka. Direktsänds i SVT.

16.55: Påven anländer till Malmö arena och hälsas välkommen av publiken. SVT Nyheter sänder live från 16.30.

Tisdag:

09.30: Katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö. SVT sänder live från mässan.

12.30: Officiellt avsked på Malmö airport.

12.45: Avresa till Rom.

Källa: Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet