Foto: TT

Analys: Totallåsning i bostadssamtalen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alla är överens om att det behöver byggas mer och att fler hyresrätter måste till. Men hur det ska gå till sätter nu käppar i hjulet för regeringens blocköverskridande bostadspolitiska samtal. Just hyresregleringen verkar bli den svåraste frågan att lösa.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Moderaterna vill inte röra ränteavdraget, socialdemokraterna vill inte röra hyresregleringen. Det var klart från början att samtalstonen var uppskruvad och att det fanns andra frågor som skulle bli enklare att nå framgång i.

Tidigare chefen för medlingsinstitutet Claes Stråth samla hyresmarknadens parter för att försöka komma fram till hur det kan bli fler hyresrätter och mindre bostadskö.

#BOSTADSÖKES

Men en alldeles för stor knut att lösa blev hyrorna på nybyggda bostäder. Där har Fastighetsägarna sedan samtalen inleddes i mitten på mars velat ta upp till diskussion en avreglering av hyrorna på nybyggda bostäder. Något som de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen starkt motsatt sig.

Låsningen total

Efter att låsningen blivit total har nu den naturliga motparten i de här samtalen, Fastighetsägarna, har hoppat av samtalen. Igår kväll, en vecka innan rapporten ska läggas fram, meddelades de andra parterna om beslutet.

Och även om Fastighetsägarna bara står för 17 procent av det privata fastighetsbeståndet så skulle alla parter ställa sig bakom de förslag som förhandlingsledaren tillsyende och sist lägger fram.

Fortsatta samtal

Nu blir det inte så.

Både hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagen och Claes Stråth lovar att samtalen fortsätter och att en rapport ska fram till den 10:e maj. Att hyresvärdarna vill tjäna mer pengar på en redan lönsam affär är intet nytt. Inte heller att hyresgästföreningen motsätter sig en chockhöjning av hyrorna på nybyggda bostäder.

Men utan de privata fastighetsägarna blir det ytterligare en huvudvärk för politikerna i de blocköverskridande bostadspolitiska samtalen och visar på de djupa skiljelinjer som finns när det gäller hyresmarknadens framtid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet