Det handlar om förtroende och omdöme

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Stefan Löfven räknade upp sina nya ministrar efter valsegern för två år sedan var det då 27-åriga kommunalrådet Aida Hadzialic från Halmstad en av de största sensationerna.

Pontus Mattsson

politikreporter

Nu avgår hon efter att enligt egen utsago ha kört bil efter att ha druckit två glas vin tidigare på kvällen

Men även om 0,2 promille bakom ratten i juridikens värld inte är att betrakta som ett grovt brott, är det i politikens värld något mycket allvarligt. Det handlar om förtroende och om omdöme.

På lokal nivå är det ett flertal politiker som under de senaste åren har lämnat sina uppdrag efter att ha åkt fast.

Och att som gymnasieminister, med ansvar för ungdomar i körkortsåldern, ha en rattfylleridom fastkletad vid sig skulle ha gjort jobbet omöjligt för Hadzialic och även skadat regeringen och Stefan Löfven.

Beslutet blev därför att det är bättre att göra pinan kort och en så snabb sorti som möjligt.

För regeringen och Stefan Löfven är det förstås ett bakslag, det är nu den andra ministern som han tvingas göra sig av med på mindre än fyra månader, efter att ministern råkat i blåsväder. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgick som bekant i april efter att bland annat ha varit på samma middag som en företrädare för den ultranationalistiska turkiska organisationen Grå vargarna.

Nu måste Löfven lägga energi på att hitta en ny gymnasieminister, något som kommer att ta kraft från det politiska arbete som väntar när det är halvtid i mandatperioden och regeringen inget hellre önskar än att få visa väljarna vad den kan åstadkomma.

Och då något som inte handlar om att göra sig av med ministrar som gjort bort sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.