Morgan Andersson skadades i Afghanistan för fyra år sedan. Foto: SVT

Skadades i krig – har haft svårt att få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges krigsveteraner hedras i år för femte gången. Men bland medaljer och fanfarer finns också kritik mot bristerna i hjälpen för hemvändande soldater.

I USA hyllas krigsveteranerna varje år med pompa och ståt under en nationell helgdag, ”Veterans day”. Men i Sverige får veteranerna blygsamt med uppmärksamhet, trots att 100.000 svenska soldater hittills har deltagit i svenska utlandsstyrkor.

Svenska styrkor har haft 120 internationella uppdrag i 60 länder sedan mitten av 1950-talet. I går hyllades Sveriges krigsveteraner för femte året och fem soldater fick medaljer för att de sårats i strid under insatser i Kongo, Suez, Bosnien och Afghanistan.

– Jag är verkligen jättestolt. Det kan aldrig reparera mina skador. Aldrig någonsin. Men det är ju ett steg i rätt riktning, säger Morgan Andersson.

Körde på en vägbomb

Morgan Andersson skadades i Afghanistan för fyra år sedan. Han var ute på patrull på natten och körde en bil med släckta framljus som plötsligt körde på en hemmagjord vägbomb. Bilen totalförstördes och Morgan fick en kompressionsskada i ryggen.

– Skadan i sig var inte så stor just då utan det mesta har kommit i efterhand. Det har varit det som har varit det jobbiga. Att få hjälp, säger han.

Fick ta tag i saker själv

Vilken hjälp har du fått?

– Inte jättemycket.

Vad skulle du önska att man gjorde?

– Det finns väldigt mycket man skulle kunna önska, men.... Att de tar tag i det. Man ska inte behöva bearbeta sånt själv. Som individ ska jag inte behöva ta tag i frågorna utan vi ska bara få hjälpen.

Fakta: Medaljen ”Sårad i strid”

Våren 2012 beslutade överbefälhavare Sverker Göranson att medaljen ”Sårad i strid” ska delas ut retroaktivt från och med den första väpnade efterkrigsinsatsen i Gaza 1956. Medaljen instiftades 2010.

Med hjälp av en rad olika veteranorganisationer har Försvarsmakten hittat ett antal sårade veteraner som deltagit i insatser i länder som Kongo, Suez, Bosnien och Afghanistan.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.