Foto: TT

Det stänker giftgrönt på Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den gröna krisen är inte hans, men som regeringschef dras han ändå med i fallet. Medan Löfven glider utför klättrar Anna Kinberg Batra uppåt. Den enes sorg, den andras glädje. 

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Ingen kan säga att Stefan Löfven lever livets glada dagar i Rosenbad. Han strävar. Och just när det ser ut att kunna vända, när den svenska modellen håller på att få fäste, när tio nya miljarder snart är på väg till kommunerna, när asylsökande inte längre är lika påträngande vid våra gränser – då bryter den gröna stormen ut.

Det är stormen Mehmet, stormen Gustav, stormen Åsa. De sveper med sig de tio miljarderna till välfärden från människors medvetenhet och det som stannar kvar är bilden av kaos i regeringen. En bostadsminister får avsked av en statsminister, som inte riktigt kan förklara varför. De som vill veta lämnas i sticket med funderingar över ledarskapet.

Löfven har förtroende hos sina egna

De som har allra lägst förtroende för Stefan Löfven är väljarna på andra sidan blockgränsen. Inte så konstigt. Men det kan också göra det svårare för Alliansens partiledare att samarbeta med Stefan Löfven – käppar i hjulet för statsministerns ambitioner att sluta överenskommelser med de borgerliga. 

Löfven kan i alla fall luta sig mot att han har ett ganska högt förtroende bland sina egna. De tar in att arbetslösheten sjunker och att ekonomin växer. Kanske tror de också på Löfvens återekommande löfte att Sverige om ett par år ska ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Moderaterna förvandlades

Under Anna Kinberg Batra har Moderaterna blivit ett annat parti än det som var Fredrik Reinfeldts. Partisekreterare Tomas Tobe har talat klartext, fritt från krusiduller, om att ett tungt vägande skäl till att Moderaterna ”tagit tag i invandringsfrågan”, det vill säga skärpt flyktingpolitiken, är att de ser en stor potential att attrahera väljare från Sverigedemokraterna. Regeringen, med Stefan Löfven i spetsen, för ju också en mycket restriktiv asylpolitik, men det verkar som att väljarna tilltalas mer av Anna Kinberg Batras flyktingpaus, som innebär ett stopp för asylsökande.  

Moderaterna har också lanserat förslag om välfärden som får den svenska modellen i socialdemokratisk tappning i gungning. Den moderata politiken går ut på att de som är nya i Sverige ska ha begränsad tillgång till välfärden innan de blir svenska medborgare. Här finns potential för en strid om vems modell som har störst förutsättningar att värna välfärden. Löfvens eller Kinberg Batras?

”Hittat tillbaka till kärnan”

Ebba Busch Thor kan glädjas åt dagens mätning. Hon tycks ha hittat tillbaka till kärnan i sitt parti igen. Förtroendet bland de egna har stärkts ordentligt. En förklaring lär vara att hon i sitt tal på Kristdemokraternas kommundagar för en tid sedan gjorde en ganska tvär nit och tog vägen tillbaka till mitten. En markering mot den högersväng hon gjorde som nyvald partiledare.  

Nu har Stefan Löfven ombildat sin regering. Återstår att se om det kan bättra på förtroendet. Hans nya miljöpartistiska ministrar, inklusive Isabella Lövin, framstår som portalfigurer för det nya Miljöpartiet – det pragmatiska gröna partiet, som hyllar kompromissen och lämnar kolbitarna hemma.  

I så fall kanske det giftgröna kan börja skifta i ett grönt skimmer.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.