"Det var inte en bjudresa"

Partisekreterare Sofia Arkelsten (M) tar nu bladet från munnen och kommenterar avslöjandet om att hon låtit sig bjudas på en resa av oljebolaget Shell.

-Det var naturligtvis inte en bjudresa. Det var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot, säger Sofia Arkelsten.

Arkelsten säger att hon inte diskuterade med någon annan om det kunde vara problematiskt att låta sig bjudas på resan och seminariet av oljebolaget Shell.

-Jag gjorde själv bedömningen att seminariet var intressant och något jag ville delta i och att det föll inom ramen för riksdagsuppdraget. Jag beklagar att mitt deltagande kan uppfattas som att jag har påverkats otillbörligen.

Sofia Arkelsten lät sig för två år sedan bjudas på en resa till Sydfrankrike av Shell. Oljebolaget ska ha betalat hennes flygbiljetter, hotell och mat, skriver Expressen.

Shell anordnade ett pr-jippo i staden Pau nära den spanska gränsen som Arkelsten, då miljöpolitisk talesman, deltog i.

-Jag tycker inte det är konstigt att arrangörerna tog kostnaden för att jag skulle kunna delta i seminariet.

Några månader senare talade Arkelsten, väl om Shell i riksdagen.

Arkelsten försvarar att hon efter resan nämnde Shell 13 gånger i sin blogg.

-Jag har ju haft min blogg som en tydlig dokumentation av mitt arbete i riksdagen. Jag har nämnt Shell 13 gånger men jag har också skrivit om Greenpeace 15 gånger och Naturskyddsföreningen 20 gånger.

"Oerhört dåligt omdöme"
Arkelsten får kritik av flera tunga politiker. Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan anser att Shell inte bjuder på en sådan resa utan att förvänta sig något tillbaka och frågar sig vem Arkelsten egentligen företräder.

Miljöpartiets Gustav Fridolin kallar agerandet för "oerhört dåligt omdöme".

Stig-Björn Ljunggren, en "S-märkt" statsvetare, säger att M har varit bra på att ducka för den här sortens uppmärksamhet.

-Möjligen är den perioden över nu, att det inte längre går att stänga av telefonen.

Överåklagare inkopplad
En överåklagare ska analysera Arkelstens resa, uppger Expressen.

-Det händer att vi inleder förundersökning i ärenden som först uppmärksammats av medierna, säger Gunnar Stetler, överåklagare vid riksenheten mot korruption, till tidningen.

-Vi kommer att hantera det här på ett eller annat sätt, säger han.

Tidigare har överåklagaren i Malmö, Björn Ericson, prövat misstankar om korruption efter en resa som arrangerades av Shell. 2007 åkte tre riksdagsledamöter på en resa som motsvarade den resa som Arkelsten åkte på ett år senare.

Ericson uppgav i mars att den förundersökningen skulle läggas ner.

-Inga beslut i sådana här ärenden är glasklara, men jag gjorde den bedömningen då, säger han till Expressen.se.

TT

Fakta: Sofia Arkelsten

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är född 1976 och har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 2007. Under förra mandatperioden har hon varit ledamot i EU-nämnden och i miljö- och jordbruksutskottet.

Hon är uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm och innan hon blev invald i riksdagen har hon arbetat på Svensk Handel och som informationschef på Ica Sverige.

Publicerad: