Foto: TT/Privat

Diagnosen satte stopp – Annika får inte ge blod

Uppdaterad
Publicerad

Annika Engvall i Östersund hade varit blodgivare i flera år när det plötsligt var stopp. Orsaken är hennes MS-diagnos.Trots att MS inte ses som en smittsam sjukdom.

– Jag fick veta att det inte är någon idé. Jag har varit blodgivare tidigare och det gick bra när jag inte hade min diagnos. Det tog tio år att få min diagnos och under den tiden gick det bra, så det är ju lite konstigt, jag hade ju sjukdomen då också, säger Annika Engvall.

När Annika frågade blodcentralen om hon får donera blod blev det stopp. Man hänvisade till att blodgivning kan vara en påfrestning på kroppen och att man därför inte kan ha vissa sjukdomar.

Milda symptom

Annika Engvall beskriver det som att hon har en lätt form av MS och relativt milda symptom. Att ge blod hade inte varit några problem menar hon och säger att hon gärna skulle ha varit blodgivare om hon fått.

– För mig är det ingenting, jag har bra kärl och bra tryck, jag har en vanlig blodgrupp och skulle kunna ge till många. Jag kan tycka att man skulle kunna göra en individuell bedömning.

”Kanske lite överdrivet”

Bengt Ekermo, överläkare och ansvarig för transfusionsmedicinska verksamheten i region Östergötland, säger att Socialstyrelsens avrådan för MS-sjuka att donera blod beror på en stor försiktighet och även osäkerhet kring sjukdomen.

– Det är väl ingen som säger att MS beror på en smittsam sjukdom. Men man vet inte riktigt upphovet till sjukdomen. Det är kanske lite överdrivet, men man försöker ta lite breda säkerhetsmarginaler. Så blotta misstanken att det skulle kunna skada mottagaren gör att vi ber den givaren avstå.

Han säger att man också avråder av omtanke om den MS-sjuka.

– Om man har MS och har ärr i centrala nervsystemet kan man till exempel ha problem med balansen och skulle kunna påverkas mycket av att ge blod, säger Bengt Ekermo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.