Foto: TT

Diskrimineringslag kan skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringslagen kräver att till exempel butiker och restauranger ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.

Nu ska lagen skärpas, enligt ett nytt förslag, rapporterar SR:s Ekot.

– Vi har ett färdigt förslag som vi kommer att sända ut på remiss , säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Ekot.

Lagen har kritiserats för att vara tandlös, bland annat för att 90 procent av alla restauranger och butiker helt undantas från lagen då de har färre än tio anställda och på Handikappförbunden är man glad över att det blir en lagskärpning.

Handikappförbunden välkomnar ändringen

– Det är en efterlängtad och välkommen förstärkning, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden till SVT Nyheter. Det är en väldigt stor del av tjänstesektorn som varit undantagen. De krav som lagen ställer finns redan i bland annat Plan- och bygglagen. Undantagen i lagen fördes in av Alliansregeringen och har varit väldigt olyckligt.

– Det viktiga är inte att folk ska kunna stämma i domstol utan att skapa en medvetenhet om att företagen ska följa Plan- och bygglagen redan från början, menar Mikael Klein.

Enligt Handikappförbundet finns det sju olika skälighetskriterier i lagen. Till exempel behöver inte företag som inte har de ekonomiska förutsättningarna genomföra anpassningarna. Så undantagen i lagen var onödiga redan från början, menar man.

Arbetsgivarorganisationerna negativa

På Svenskt näringsliv ser man precis tvärtom på skärpningen av lagen.

– Det här är dyra åtgärder som kan få väldigt allvarliga konsekvenserna för småföretagen. Lagen är otydlig och det blir svårt för företagen att veta vad som gäller. Småföretagen kan bli mindre villiga att investera och satsa på sin verksamhet om de riskerar stora skadestånd, säger Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt näringsliv till SVT Nyheter.

– Vi ser det som väldigt olyckligt att undantagen tas bort. Framför allt om förändringarna ska genomföras omedelbart, menar Niklas Beckman. Man ska komma ihåg att det är småföretagen som står för jobbtillväxten i Sverige och man ska inte pressa dem så hårt.

”Otydlig och oklar lag”

På arbetsgivarorganisationen för hotell- och restaurangbranschen, Visita är man inne på samma tankegångar.

– Det här är inte en förändring vi välkomnar, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita till SVT Nyheter. Vi har respekt för de svårigheter som de handikappade har men lagen är otydlig och oklar och att låta ännu fler företag omfattas av den är inte bra. Undantagen behövs.

På Visita anser man i stället  att det är bättre att arbeta med uppmuntrande och upplysande åtgärder.

– Företagen har ju inget intresse av att stänga av kunder och tittar man på hur det ser ut har det skett jättemycket under de senaste 10-15 åren. det blir inte bra med en lag där företagarna inte vet exakt vad som krävs av dem.

”Inga nya krav”

Men arbetsgivarorganisationernas åsikter ger inte Handikappförbunden mycket för.

– Det är ju inga nya krav som införs utan de finns redan på annat håll. Undviker man att göra förändringar blir det diskriminering av de funktionsnedsatta, säger Mikael Klein på Handikappförbunden.

Ändringarna i lagen kommer alltså att skickas ut på remiss inom ett par veckor. Och trots förväntad motstånd från företagarorganisationerna hoppas demokratiministern att ändringarna i lagen ska kunna träda i kraft den 1 juli nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.