SDU:s Gustav Kasselstrand håller tal i samband med att SDU tågar igenom Linköping. Foto: TT

Distrikt tar strid för SDU-toppen

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för uteslutningshotade SDU-toppen Gustav Kasselstrand är starkt i ungdomsförbundets distrikt. Det visar SVT Nyheters rundringning. Kritiken mot hur Sverigedemokraternas ledning har hanterat frågan om uteslutningarna är stenhård. – Det är uselt skött, säger Joakim Isheden, ordförande för SDU i Uppland.

Konflikten mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU har de senaste dagarna eskalerat. Ett 20-tal SDU-medlemmar, däribland ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne, riskerar att uteslutas ur partiet. Enligt partiledningen finns misstankar om att de har kontakter med externa extrempartier – något som avfärdas som lögn av SDU-topparna.

I SVT Nyheters rundringning till distrikten så uttalar 8 av 18 distriktsordföranden sitt öppna stöd för Kasselstrand, ingen av de 18 tar tydligt avstånd.

”Handlar om maktmissbruk”

En rad av de intervjuade riktar skarp kritik mot hur SD-ledningen har hanterat frågan. Joakim Isheden, ordförande för SDU i Uppland är upprörd över SD:s agerande. Han påpekar att Gustav Kasselstrand är vald på demokratisk väg av medlemmarna.

– Det som partiledningen gör, gör de inte bara mot Gustav Kasselstrand och William Hahne utan mot hela SDU. Det som händer i SD är fruktansvärt, säger han.

Isheden menar att de personer som Sverigedemokraterna nu hotar att utesluta har en sak gemensamt; de har alla öppet visat sitt stöd för Gustav Kasselstrand och William Hahne.

– Det är uselt skött. Man försöker påskina att det handlar om politik och ideologi, men det handlar om maktmissbruk.

Även Filip Djupenström, ordförande för SDU i Dalarna, stöder Kasselstrand helhjärtat. Han anser att anklagelserna mot SDU-topparna är ett svepskäl för något annat.

– Det de borde ha gjort är att presentera något slags bevis, i så fall hade det inte blivit så här mycket liv.

”Verkar som SD förklarar krig mot SDU”

Johan Juthberg, ordförande för SDU i Västmanland ser det som att partiet förklarat krig mot sitt ungdomsförbund.

– De har helt klart handlat på fel sätt. De håller bara på och prackar på uteslutningar och falska påståenden. Jag förstår att de inte vill ta en konflikt förrän klubban fallit den 27 april men folk är upprörda och vill ha en förklaring på varför. Jag har aning om vad det här beror på. Det verkar som att SD förklarar krig mot SDU.

Ordförande i Örebro, Moa Van der Zwan skriver på Twitter att hon är ”riktigt besviken på moderpartiet”.

– SD-ledningen har hanterat det här väldigt dåligt, de skulle kunna ta det här internt istället för att kommentera det i media. Det här är lite som att starta ett öppet krig. Det kommer som en chock, säger hon till SVT.

Många vill avvakta utredning

Men 6 av 18 distrikt säger till SVT Nyheter att de vill invänta den utredning som Sverigedemokraterna nu satt igång innan de uttalar stöd för Kasselstrand eller tar sida. Viktor Carlsson, SDU-ordförande i Stockholm, säger att han har förtroende för att det partiledningen för SD säger är ”korrekt och rättssäkert”.

– Mitt stöd såtillvida han ska vara kvar eller inte i partiet vilar på vad utredningen kommer fram till. Det här handlar om interna angelägenheter.

SVT Nyheters rundringning

Vi har kontaktat samtliga 18 SDU:s distriktsordföranden med frågan:

Stöder du Gustav Kasselstrand som SDU-ordförande?

Ja: 8

Nej: 0

Vet ej: 1

Avstår från att kommentera: 6

Har ej gått att nå: 3

Vi har även bett ordföranden kommentera hur de anser att SD-ledningen hanterat frågan om SDU-uteslutningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.