Foto: SVT/TT

Dödligt våld krävde över 100 offer förra året

Uppdaterad
Publicerad

103 personer dog under 2016 till följd av dödligt våld, visar en sammanställning som ”Veckans brott” har gjort.

– Det som driver den här utvecklingen är de gängrelaterade uppgörelserna, säger Leif GW Persson i programmet.

Inför säsongspremiären av den 14:e säsongen av ”Veckans brott” har redaktionen sammanställt statistiken för dödligt våld 2016. Sammanlagt är det 103 personer som blivit offer för dödligt våld under 2016. Det är en minskning från föregående år då 112 personer miste livet. Av offren var det 77 män och 26 kvinnor som dödades under förra året.

– För inte så länge sedan låg vi runt 80 fall av dödligt våld per år. Men det som driver den här utvecklingen är de gängrelaterade uppgörelserna. Oftast unga, marginaliserade män i invandrartäta förorter som gör upp om saker och dödar varandra, säger kriminologen Leif GW Persson i veckans avsnitt.

Redaktionen framhåller att statistiken är preliminär med siffror som redaktionen sammanställt utifrån offentliga källor och kontakter med polisen. Att det är en minskning gentemot antalet dödsoffer på grund av dödligt våld under 2015 tycker Leif GW Persson att man inte ska lägga allt för stor vikt vid.

– Det ska man inte hänga upp sig för mycket. Du kan nog hitta skillnaden bland de som blev svårt skadade, men som inte dog, säger han.

Ökat antal skjutningar

Enligt den sammanställning som ”Veckans brott” har gjort är skjutningar en vanlig dödsorsak. En stor skillnad till hur det såg ut för cirka 20 år sedan.

– Då var det ungefär 15 procent av de som dödades som blev skjutna. Dels var det familjefäder som tog kål på familjen eller kanske någon granne med licensierade vapen de själva ägde. Sedan var det uppgörelser i kriminella kretsar. Idag har den andra andelen fördubblats.

Går det att bryta trenden? frågar programledare Camilla Kvartoft.

– Det får vi hoppas, annars blir det sorgsamt. Det här påverkar livet för hundratusentals människor som bor i de här områdena och som redan har det knepigt så att säga av andra skäl. Att leva med sådant här nära inpå sig måste vara ganska jobbigt, svarar Leif GW Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.