Mona Sahlin mottar massvis med hot på bland annat Facebook. Foto: TT

Dödshot i Facebookgrupp

Uppdaterad
Publicerad

”Döda horan.” ”Våldta henne.” ”Kula i nacken.” Så ser det ut i en av de Facebookgrupper där det regelbundet förekommer våldshot mot politiker och journalister. – Jag skulle kunna skriva en bok om män som skriver till Birgitta Ohlsson, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L).

Den tidigare demokratiministern Birgitta Ohlsson är en av de som regelbundet får hot och hat i Facebookgruppen Stoppa Maktmissbruket, en snabbt växande grupp med över 15.000 medlemmar. I gruppen diskuteras regelbundet invandrarfrågor och flyktingar.

Mona Sahlin attackeras ofta

En av de som får mest hot i gruppen är den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin. I Facebookgruppen finns bland annat följande kommentarer om henne:

– Muslimhora.

– Bort med smutsen.

– Släng in Mona Muslim så pojkarna kan våldta henne.

– Hon borde gå Palmes väg.

– Döda horan.

”Organiserat och systematiserat”

– Hot och hat har alltid varit ett av de mest effektiva vapnen i politiken när man tittar historiskt, säger Mona Sahlin.

Enligt Mona Sahlin finns det många tecken på att stora delar av hoten på nätet är organiserade med syftet att tysta vissa politiker.

– Detta är något mycket mer organiserat och systematiserat och som inte bara är en svensk företeelse. Det går att se exakt samma mönster i andra länder, inte minst här i Europa, säger hon.

Grundaren tar avstånd

Grundaren och administratören till gruppen Stoppa Maktmissbruket, Lars Agerstig, tar avstånd från kommentarerna. Han skriver i ett mail till SVT bland annat att

”När det gäller samtliga ovanstående kommentarer, så är de i mitt tycke vidriga allihop! Vi har en enda medlemsregel och det är att varje medlem är personligt ansvarig för det han/hon skriver.”

Han skriver också att:

”I övrigt gäller något så pass ovanligt som yttrandefrihet under eget ansvar, vilket är inskrivet i vår svenska grundlag. Skälet till denna regel, är att det inte finns någon som helst möjlighet att hinna med att granska hundratals inlägg varje dygn och ännu mindre flera tusentals kommentarer under samma tid i dessa inlägg.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.