”Om man vet att ens barn ska dö så vill man ju åtminstone ha de bästa förutsättningarna för att få ett bra avslut, men det berövade vården oss. Med det kaos som var på avdelningen då,” säger Viggos mamma Katarina Kling. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Döende Viggo, 8, hade 14 olika läkare sista veckorna

Uppdaterad
Publicerad

De sista två veckorna i sitt liv fick åttaåriga Viggo fick träffa 14 olika läkare. Enligt hans föräldrar skapade det onödigt mycket stress och oro. I dag känner Viggos föräldrar att de blev berövade ett lugnt avsked med sitt barn.

På övervåningen i huset, står Viggos rum kvar. Trots att det nu är tre år sedan han dog. Vi är hemma hos Viggos föräldrar, Katarina Kling och Guido Gustafsson.

– Det känns som i en amerikansk film, men det är det här som händer när man förlorar ett barn, säger Viggos pappa Guido Gustafsson och syftar på Viggos rum.

Inhyrd personal i vården

Rädd när han inte kände igen läkarna

Viggo hade en elakartad tumör på hjärnstammen men dog av en lunginflammation. En komplikation som följde av att Viggo på grund av sin tumör hade ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Viggos sista tid i livet vårdades han på Gävle sjukhus.

– Viggos två sista veckor i livet fick han träffa 14 olika läkare. Det blev ju förstås ett stort ansvar för oss som föräldrar att försöka hålla nån ordning. Det var kaos, berättar Katarina Kling, Viggos mamma och fortsätter:

– Viggo kände ju inte igen läkarna som kom och han blev ju rädd av det. Den läkare som fanns där sista dagen hade vi aldrig träffat.

Hur kändes det?

– Det är ju förödande, säger Viggos pappa Guido Gustafsson.

– Det var heller ingen som kom och talade om för oss att Viggo var döende, säger Katarina Kling.

”Vården berövade oss ett bra avslut”

Både Gävle sjukhus, Katarina Kling och Guido Gustafsson har anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I sin anmälan skriver Viggos föräldrar att de många olika läkarna, varav flera stafettläkare, orsakade mycket oro och upprepningar.

– Man vill ju gosa med sitt barn, pussas och kramas, ha det bra, ha en lugn tid. Spela spel kanske, titta på en film och måna om varandra, säger Katarina Kling och fortsätter:

– Om man vet att ens barn ska dö så vill man ju åtminstone ha de bästa förutsättningarna för att få ett bra avslut, men det berövade vården oss. Med det kaos som var på avdelningen då.

Gävleborg hyrde mest efter storstäderna

Region Gävleborg, där Viggo vårdades sin sista tid i livet är ett av de landsting som under åren 2010 till och med 2015 lagt mest pengar på inhyrd vårdpersonal.

Sammanlagt rör det sig om drygt 1,3 miljarder under perioden. Endast två landsting – storstadsregionerna Västra götaland och Stockholm har högre kostnader för inhyrd vårdpersonal.

”En förutsättning för bra vård”

Svante Lönnbark, regiondirektör för Region Gävleborg, beklagar det som Viggo och hans föräldrar fick vara med om.

– Det är någonting som vi inte vill ska hända i våra verksamheter, och vi försöker naturligtvis göra allt vi kan för att undvika att sånt händer, säger Svante Lönnbark.

Men han försvarar också inhyrningarna på ett generellt plan.

– Det är mycket pengar, men man får ju se till alternativet – att vi inte hade personal på plats över huvud taget. Då skulle tillgängligheten vara lägre och man skulle inte få den vården man har rätt till och har behov av. Så just nu är det en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en bra hälso- och sjukvård, säger Svante Lönnbark.

Se reportaget om Viggo här ovan.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet