Foto: TT/Polisen

Lundsberg: Två elever döms för strykjärnsnollningen

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands tingsrätt dömde i dag två elever vid Lundsbergs skola för vållande till kroppskada i samband med den så kallade strykjärnsnollningen.

Det är de elver som höll i strykjärnet som döms för vållande till kroppsskada. De ska betala 40 dagsböter à 50 kronor vardera och ett skadestånd till den brännskadade eleven på 19.400 kronor.

– Det ligger i sakens natur att man måste vara mycket försiktig när man handhar ett strykjärn. Det har de inte varit, säger rättens ordförande lagman Lars Bjurstam.

Lundsbergs skola

De övriga åtalade frikänns, det vill säga åtalet om olaga hot ogillas.

Sammanlagt frias sju elever. De var samtliga åtalade för olaga hot alternativt ofredande.

Även den 47-årige elevhemsföreståndaren frias.

Tingsrätten anser att tre av målsägandena inte utsatts för olaga hot eller ofredande. De har före nollningen fått information om att den skulle äga rum och förstått att nollningen inte var allvarligt menad.

Annan bedömning

När det gäller den brännskadade 14-årige eleven gör tingsrätten en annan bedömning eftersom den eleven inte fått någon information, vilket ledde till att han upplevde nollningen som hotfull.

Tingsrätten ifrågasätter inte att 14-åringen blev rädd under nollningen. Rätten anser också att han aldrig lämnat sitt samtycke till det hela.

Trots detta frikänner tingsrätten eleverna då deras avsikt inte var att hota eller ofreda. De förstod inte heller att den brännskadade uppfattade nollningen som hotfull.

De har enligt tingsrätten inte haft någon avsikt att skrämma någon på så sätt att ”det skulle framkalla allvarlig fruktan till person”.

I domen slås fast att den åtalade elevhemsföreståndaren godkänt att ett strykjärn fick användas under nollningen. Han var dock nte införstådd med hur nollningen i övrigt skulle gå till.

Föreståndaren har heller inte förstått att nollningen skulle ske på ett sådant sätt som kunde uppfattas som hotfullt.

– Han har helt enkelt inte haft hela bilden klar för sig, säger lagman Lars Bjurstam. 

”Det gjorde ont”

Nio elever och en anställd var åtalade för olaga hot i samband med nollningen som ägde rum i slutet av augusti 2013.

Vid nollningen fick de nya eleverna ett strykjärn tryckt mot ryggen.

– Det gjorde ont, väldigt ont. Jag trodde att det skulle vara något sånt där som man brännmärker kor med. Det lät som det, sade den nu 15-årige pojken som brännskadades vid rättegången som inleddes den 8 januari.

Alla de nio eleverna åtalades för olaga hot och två av dem dessutom för vållande till kroppsskada. Förutom de nio pojkarna åtalades också en så kallad husfar vid internatet för medhjälp till olaga hot.

Under rättegången menade både de åtalade eleverna och husfadern att nollningen var sanktionerad av ledningen på skolan.

– Där sa rektorn att ingenting var förbjudet och att vi skulle vara streetsmarta, berättade en av de åtalade eleverna under rättegången.

Samtliga tio åtalade yrkade vid rättegången på att bli friade på alla åtalspunkter.

Fakta: Domen

* Två elever döms för vållande till kroppsskada. Den ene satte i strykjärnets kontakt i eluttaget och den andre förde strykjärnet mot 14-åringens kropp. Påföljden blir böter på 2 000 kronor vardera. De ska också betala ett skadestånd till den brännskadade eleven på 19 400 kronor.

* De och sju andra elever frias från anklagelserna om olaga hot alternativt ofredande mot de fyra elever som nollningen riktades mot. Tingsrätten anser dock att 14-åringen ”objektivt sett” utsattes för hot, men eftersom de äldre eleverna inte hade uppsåt till detta frias de.

* En 47-årig elevhemsföreståndare frias från åtalspunkten om medhjälp till olaga hot alternativt medhjälp till ofredande.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet