Nu frias säljarna som sålde huset med den invasiva växten parkslide. Foto: SVT

Dom: Inte fel att sälja fastighet med parkslide

Uppdaterad
Publicerad

Vårvintern 2019 köpte paret ett hus på Tjörn. Vad de inte visste var att det växte parkslide på tomten.

I dag kom dom i ärendet där köparen stämt säljaren.

Den aggressiva växten parkslide har funnits på tomten i över tio års tid, men köparna menar att säljaren undanhållit information om detta. Tingsrätten ger dock säljaren rätt.

När paret var på visning av huset syntes inget av parksliden, det var heller inte något som besiktningsmannen upptäckte. Men enligt domen har köparna inte fullgjort sin undersökningsplikt och säljaren inte brustit i sin upplysningsplikt.

Rådmannen Louise Drakenius vill inte ge någon kommentar till SVT i nuläget.

Svårbekämpad växt

Parkslide är en invasiv art med ett djupt gående rotsystem som kan tränga in i byggnader och vattenledningar och kan orsaka stor skada. Växten är mycket svår att bekämpa när den väl etablerat sig. Rötterna har en förmåga att överleva såväl uppgrävning som eldning.

Enligt köparna visste varken de eller mäklaren om den invasiva växten när de köpte fastigheten. Köparna kommer överklaga domen.

”Det är en katastrof för oss som familj, både psykiskt och ekonomiskt. Vi känner oss så otroligt ledsna över att det få gå till så här. Det var vårt första husköp som vi sparat till och sett fram emot så länge, och vi önskar ingen att behöva vara med om detta”, skriver köparna i ett mejl till SVT.

”Upp till köparen”

Säljaren av fastigheten menar att det är bra att rätten dömde till deras fördel. Enligt hen har de varit tillräckligt tydliga med parksliden.

– Jag anser att det är upp till köparen att ta reda på det innan de köper fastigheten, säger säljaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.