Foto: TT

Martin Kinnunen frias från misstankar om brott

Uppdaterad
Publicerad

Domen fastslår att oriktiga uppgifter har lämnats till Skatteverket, men att Martin Kinnunen inte kan anses vara ansvarig för felaktigheterna.

– När det gäller styrelseledamotens ansvar för den uteblivna bokföringen så har tingsrätten kommit fram till att han inte kan anses ha agerat uppsåtligt och inte heller oaktsamt i förhållande till det faktum att någon bokföring inte har gjorts. Vad gäller själva oaktsamhetsbedömningen så anser tingsrätten att åklagaren inte har visat styrelseledamoten fått någon indikation under år 2013 på att den löpande bokföringen inte blev gjord, säger rådmannen Anders Larsson.

”Är lättad”

Åklagaren anklagade Martin Kinnunen för brister i Sverigedemokraternas dotterbolag Samtid&Framtids bokföring. Över 900.000 kronor i moms har inte betalats in och därför yrkade åklagaren på 1,5 års fängelse. Martin Kinnunen var bolagets enda styrelseledamot.

– Domstolen har funnit att man inte har kunnat att visa att Martin Kinnunen haft uppsåt i förhållande i bristerna i deklarationerna, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson.

Han har haft ett kort samtal med Martin Kunnunen om domen.

– Han är naturligtvis lättad och ska ge en egen presskonferens i eftermiddag.

Medåtalad döms

Tingrätten skriver i domen att den har kommit fram till att åtalet mot Martin Kinnunen ska ogillas. Därför har rätten inte heller haft anledning att ta ställning till om han ska skiljas från sitt uppdrag som riksdagsledamot. Åklagaren hade också yrkat på en miljon kronor i företagsbot för bolaget, men också det avslår tingsrätten.

En medåtalad konsult döms för medhjälp till bokföringsbrott. Han döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Tidningen Expressen har i veckan publicerat mejl från Martin Kinnunnen som kan visa på att han hade information om att bokföringen i bolaget inte sköttes. Men det är inget som tingsrätten har tagit i beaktande i sin dom.

– Vi tar ställning till det som lagts fram i huvudförhandlingen och inget annat, säger rådmannen Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.