Telenor hade en terrorist anställd i sin kundtjänst. Mannen är dömd i Bosnien för terrorbrott och greps på nytt i januari av grekisk polis, misstänkt för att vara på väg till Syrien för att strida för IS. Foto: TT

Dömd terrorist jobbade hos Telenor

Uppdaterad
Publicerad

En man som har dömts för terroristbrott har jobbat i teleoperatören Telenors kundtjänst, enligt ett pressmeddelande från Telenor.

– Det är allvarligt. Det ska inte kunna hända att en svårt brottsbelastad person kan arbeta för Telenor. Det är en bemanningsprocess som inte har gått rätt till. Men mannens anställning hann avslutas innan han fick full access till våra system, säger Telenors presschef Aron Samuelsson till TT.

Han uppger att rekryteringsföretaget som Telenor anlitade för anställningen av mannen har brustit i sina rutiner och att Telenor nu har avbrutit samarbetet med rekryteringsföretaget.

– Den utredning som vi har gjort har inte kunnat visa att det finns några tecken på att han hos Telenor har gjort någon handling som kan kopplas till brottslighet. Vi har också delat med oss av all vår information till Säpo, säger Samuelsson.

Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen, säger att man inte kan gå in på hur samarbetet med Telenor gått till.

– Med hänsyn till enskilda personers integritet går vi inte på hur vi samarbetar med enskilda företag i sådana här ärenden, säger Milder till TT.

Terroristen är en av de män som i slutet av januari greps i Grekland, misstänkt för att ha kopplingar till IS och ha varit på väg till Syrien. Mannen dömdes för terrorbrott 2007 i Bosnien.

Fakta: Gripen i Grekland för terrorbrott

Den terrordömde man som jobbat i Telenors kundtjänst är en 28-årig svensk medborgare häktades förra veckan i Grekland. Även hans resesällskap, en 19-åring från Jemen med svenskt uppehållstillstånd, häktades. Brottsrubriceringen var terrorbrott.

Männen greps i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis. I deras packning hittades macheteknivar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.