Robert Nordh, docent i processrätt. Foto: SVT

Experten: ”Flera fall kan få resning”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall där föräldrar dömts för skakvåld mot sina spädbarn kan nu få resning i och med dagens dom, det säger den juridiska expert som SVT talat med.

Robert Nordh, som är docent i processrätt och tidigare både domare och rektor för Domstolsakademien säger i Aktuellt i kväll att dagens dom kan göra så att flera fall nu kan begära resning.

Vad får beskedet från HD i dag för konsekvenser för svenska domstolar och domare i framtiden?

skakvåld

– Jag tror det är tre lärdomar man drar av detta. Det första är att HD upprätthålller höga beviskrav, det andra är att kunskap om att verkligheten är föränderlig och det tredje är att det finns ett antal peroner som kan få resning efter detta, säger Robert Nordh.

Hur många som kan få resning kan han inte svara på men hittills är det två fall som fått det.

I händerna på expertvittnen

Enligt Robert Nordh så ska domstolen ta ställning till verkligheten, något som man inte kan läsa sig till i lagaboken. Då är det nödvändingt att ta in experter. Men, säger Robert Nordh, domstolen kan inte avsäga sig ansvaret utan man ska kritiskt pröva varje fall.

På frågan om det är ett särskilt problem med att utifrån medicinska symptom ska avgöra vad som hänt menar Robert Nordh att ju säkrare vetenskapen är desto bättre är underlag för domstolen.

– Men ibland är det inte så att vetenskapen är enig och då måste domstolen vara medveten om det, säger Robert Nordh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet