Foto: svt

Dramatisk ökning av väntetid för polisens utredningar av bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Polisens handläggningstid för anmälningar från Försäkringskassan om misstänkt bidragsfusk har ökat med över 300 dagar de senaste två åren, rapporterar SR Ekot. I vissa fall hinner ärendet preskriberas under tiden.

Bara 14 procent av alla de fall där Försäkringskassan anmält misstänkt bidragsfusk till polisen förra året slutade med fällande dom. 74 procent av ärendena lades ned. Att så stor andel av alla dessa ärenden lades ned under 2016 beror inte bara på att det inte kunnat styrkas att brott har begåtts.

I vissa fall blir ärenden liggande så länge att de preskriberas. Från Försäkringskassan tycker man att det är lite väl hög andel av alla ärenden som läggs ned.

– Det är anmärkningsvärt höga siffror skulle jag vilja säga. Visar lite på polisens prioriteringar, säger Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan, till Ekot.

Över två års väntan

Förra året var handläggningstiden i genomsnitt 795 dagar för de ärenden som avslutades. För två år sedan var denna väntetid drygt 300 dagar kortare. En orsak till de långa handläggningstiderna är fler anmälningar av bedrägeribrott generellt.

Jan Granqvist vid bedrägerisektionen på Stockholmspolisen säger till Ekot att detta är något som man haft svårt att hinna med att hantera de senaste åren.

– Men jag tycker att vi gör en rimlig satsning och vi är på rätt väg när det gäller den här typen av brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.