Forskning visar att vi svenskar har stora sömnproblem jämfört med många andra länder. Här i Sverige sover även barn dåligt.
– Vi ligger väldigt högt i yngre åldersgrupper jämfört med vad många andra länder gör, berättar sömnforskaren Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Nu visar siffror från e-hälsomyndigheten – som bildades i januari 2014 för att bland annat ansvara för nationella läkemedelsstatistik – att förskrivningen av sömnmedel och melatonin ökat kraftigt i alla åldersgrupper under en tioårsperiod. Till barn och unga mellan 10 och 19 har förskrivningen ökad med nästan fyra gånger.
När det gäller hormonet och insomningsmedlet Melatonin är ökningen betydligt högre, antalet dygnsdoser är hela 147 gånger högre.
Kan bero på ökat IT-användande
På Stressforskningsinstitutet i Stockholm har man tittat på årstidseffekter och kommit fram till att ljuset har stor betydelse för vår sömn.
– Ljuspåverkan är en del i den förklaring som man skulle kunna se, eftersom det visar sig i studier att vi klagar betydligt mer på sömnproblem och mental ohälsa på vinterhalvåret än vad vi gör på sommaren. I vissa avseenden har vi nästan en total frånvaro av besvär under sommaren, säger Arne Lowden till SVT.
Andra förklaringar till svenskarnas stora sömnproblem kan vara ett ökat IT-användande på kvällar och att vi inte vistas utomhus tillräckligt mycket under stora delar av året.
– Ju mindre man vistats utomhus, desto mer klagar man på sömnproblem och mental ohälsa, hävdar Arne Lowden.
”Är oroväckande”
Sömnstörningar kan bland annat störa barns skolarbete men på sikt ökar också risken för hälsoproblem som diabetes och depressioner. Men Arne Lowden menar att sömnpreparat inte är en bra lösning på sömnproblemet för unga.
– Det är oroväckande att vi behandlar barn med sömnmedel. Det är någonting vi sömnforskare inte tycker att man ska göra, säger Lowden. Det vår uppgift att försöka varna för det, eftersom vi inte vet konsekvenserna av att äta sådana här medel under flera års tid.