Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se oppositionspartiernas budgetalternativ i videoklippet. Foto: Samuel Steén/TT

Vård och gängkriminalitet fokus i Socialdemokraternas skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill dubblera stödet till sjukvården och se nya satsningar mot ungdomar i kriminalitet.

Satsningar som framförallt ska finansieras med en bankskatt.

– Vi dubblar satsningarna på sjukvården för att förhindra den nationella sjukvårdskrisen, säger Mikael Damberg (S).

Partiet meddelade förslagen på måndagen vid sin presentation av skuggbudgeten, vilket är ett svar på regeringens vårbudgetförändring.

Dubbleringen innebär att Socialdemokraterna vill skjuta till sex miljarder mer än vad regeringen föreslagit och skulle innebära sammanlagt tolv miljarder till sjukvården.

– Den akuta sjukvårdskrisen som Sverige befinner sig i är skapad av att regeringen i budget efter budget underfinansierat sjukvården, säger socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg.

Extra utbetalningar av studiebidrag

I S-skuggbudgeten föreslås också två extra utbetalningar för gymnasieelever över sommaren, vilket skulle ge en familj med två barn 5 000 kronor extra. De vill också att det tillfälliga extra bostadsbidraget som regeringen förlänger ska permanentas.

Punktmarkering av kriminella

Det föreslås också 700 miljoner kronor på punktmarkering av unga på väg in i kriminalitet eller som befinner sig i kriminalitet. Samt lika mycket till kommunerna för att anordna aktiviteter för ungdomar på glid.

– Vi vill se till att den här sommaren inte blir någon form av rekryteringsfest för gängkriminella, säger Mikael Damberg.

Partiet vill också dubblera regeringens föreslagna satsning på 500 miljoner kronor till skolan.

Finansieras med ny bankskatt

Alla åtgärder som läggs fram av S är enligt Mikael Damberg finansierade. Det rör sig framförallt om en ny bankskatt som man räknar med ska dra in 8,3 miljarder kronor under resten av 2024.

– Bankerna har gjort stora vinster när räntan varit hög och deras räntemarginaler har ökat kraftigt. Det är rimligt att de är med och bidrar till att bygga Sverige starkare under krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.