Ebba Busch Thor, blivande KD-ledare. Foto: SVT

Ebba Busch Thor: Ett prov på regeringsoduglighet

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor är mycket kritisk mot regeringens hanterande av samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Man visar prov på regeringsoduglighet när man inte klarar av att hantera en sådan här fråga internt i regeringen och sedan gå ut med ett samlat besked, sade den blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor i Agenda.

Hon tycker dock att det är bra att regeringen beslutat att inte förlänga Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien.

Agenda

– Jag är glad över att vi nu ser handling bakom orden att försvara de mänskliga rättigheterna. Men jag är djupt bekymrad över att regeringen bråkat om den här frågan inför öppen ridå och att det har påverkat våra diplomatiska relationer i onödig utsträckning, sade hon.

–  Det finns stor risk att det kommer att påverka den civila handeln.

Den blivande KD-ledaren anser att statsminister Stefan Löfven bär det yttersta ansvaret för hur frågan hanterats men hon tycker också att det är ”anmärkningsvärt” att andra regeringsmedlemmar uttalat sig i frågan innnan man enats om en gemensam linje.

– Det har skadat Sveriges anseende runt om i världen.

Fyra procent

Ebba Busch Thor ska väljas till partiledare i slutet av april och många bedömare anser att det innebär att Kristdemokraterna går i värdekonservativ riktning – eller åt höger om så vill.

Förhoppningen i partiet är att den nya partiledaren ska bidra till ett lyft för KD, att partiet inte längre ska balansera på fyraprocentsspärren till riksdagen. Så sent som i dag visade en opinionsundersökning att Kristdemokraterna har precis fyra procent av väljarsympatierna.

Kristdemokratisk röst

Enligt Ebba Busch Thor är just det ständiga tittandet på opinionsundersökningar ett av problemen. I stället ska man prata politik, menade hon.

– Jag är övertygad om att det finns en efterfrågan på en tydligare kristdemokratisk röst som tar konsekvent strid mot det jag kallar de politiska ovanifrånlösningarna, sade hon.

– Det kan tyckas självklart men det är inte det.

Höggravid

Enligt Ebba Busch Thor finns det både inom borgerligheten men framför allt hos den nuvarande regeringen en efterfrågan efter just ovanifrånlösningar.

– Där finns en ökad efterfrågan på politisk styrning av männikors liv, sade hon.

Ett område, som Busch Thor nämnde, är familjepolitiken där partier som borde stå för valfrihet förespråkar kvotering av föräldraledigheten.   

Själv är Ebba Busch Thor höggravid och tycker att det är ett fint exempel på kristdemokratisk politik att hon kan välja hur mycket hon ska vara hemma med sitt barn.

– Jag kommer att gå på en kortare föräldraledighet. Därefter kommer min man att ta vid.

– Nyckeln är att det inte är Stefan Löfven som är bättre lämpad att bestämma hur vi ska göra med föräldraledigheten, sade den blivande KD-ledaren.

Se hela intervjun med  Ebba Busch Thor genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet