Foto: Kristdemokraterna

Ebba Busch Thor: ”Föräldrars läggning inte avgörande vid adoption”

Publicerad

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor svarade på SVT:s tittares frågor.

SVT Nyheter: Hej och välkomna till chatten med KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor. Vi kör alldeles strax igång här.

David: Hur ser du på Försvarsmakten?

Ebba Busch Thor: Hej David! Hel tklart nödvändigt att försvaret får ökade anslag för att kunna göra sitt viktiga arbete. Därför drev vi på hårt i försvarsförhandlingarna med regeringen för en högre nivå – och lyckades.

Bob Marley: Vad anser du om ”decemberöverenskommelsen”?

Ebba Busch Thor: Det är det minst dåliga alternativet av många dåliga alternativ. Jag hade hellre sett en valvinst och det kommer vi kämpa för i nästa val.

Stefan S: Grattis till partiledarposten! Vad är din uppfattning om Alliansens samarbete och framtid? Fortsätta eller avveckla?

Ebba Busch Thor: Tack så mycket!! Vi kommer att fortsätta att samarbeta med våra alliansvänner. Men jag ser också fram emot att lägga en egen budget för KD i höst i riksdagen. Alla fyra partierna behöver utveckla sin politik för att vi sedan ska kunna stå stadigt ihop för Sveriges bästa.

Helge i Helsinghåla: Hur ser ni på aborträtten? Borde antalet veckor efter gravidiet då abort kan ges skäl sänkas ?

Ebba Busch Thor: KD har inga förslag om att ändra aborträtten. Däremot så är det viktigt att vi fortsatt driver på det förebyggandet arbetet med att minska antalet oönskade graviditeter.

Uppsalastudent: Hej Ebba! Jag är en Uppsalastudent som snart är klar med min utbildning. Min fråga till dig är: hur vill du göra det lättare för unga att få sin första bostad?

Ebba Busch Thor: Vi behöver fortsätta att minska antalet krångiga regler för bostadsbyggandet. KD har också gjort mycket för att underlätta andrahansuthyrning. Sedan har kommunerna ett stort ansvar för att se till att det i alla nya bostadsområden planeras för både bostadsrätter och hyresrätter och specifikt små och billigare lägenheter för unga. Lycka till med sluttampen på studierna!

Jakob : Ska Sverige gå med i NATO?

Ebba Busch Thor: Vi driver frågan om att utreda vad ett NATO-medlemskap skulle innebära för Sverige. Efter mycket om och men så har nu regeringen gått med på att se över den här frågan. Det var mycket tack vare att KD drev den här frågna i försvarsförhandlingarna med regeringen nu i våras.

SVT Nyheter: Det kommer in väldigt många frågor nu. Tänk på att hålla era frågor så korta och tydliga som möjligt, så är det större chans att ni får svar.

Kim: Vilka förändringar vill du se i migrationspolitiken?

Ebba Busch Thor: Vi behöver bli bättre på både migrationsfrågan och integrationsfrågan. Vi tycker att man ska övergå från permanenta uppehållstillstånd till tillfälliga uppehållstillstånd. Det skulle innebära ett något högre tryck på andra EU länder att ta emot fler asylsökande. Alla som är i behov av skydd ska kunna få det. Men vi måste vara fler som hjälps åt.

long john: Likvärdig sjukvård och i och med detta ta bort landstingen. Är det ert motto?

Ebba Busch Thor: Det är alldeles för stora skillnader i patienters möjlighet att få en jämlik vård oavsett vart man bor i landet. En människas möjligheter att överleva cancer ska inte bero på vilket landsting man tillhör. Därför har vi sagt att vi vill ha ett statligt ansvar för sjukhusvården.

Angela : Vilken politisk fråga fick dig att engagera dig politiskt?

Ebba Busch Thor: Hej Angela! Det var faktiskt min mormor Gunhild som gjorde att jag engagerade mig politiskt. Hon hade väldigt dåliga erfareneheter av en äldreomsorg där hon inte blev lyssnad till. De behandlade inte henne som en vuxen med värdighet och respekt. Det gjorde att jag engagerade mig i kommunpolitiken i min hemkommun.

Smålänning: Hej Ebba, hur ser Du på fortsättning av ROT-avdraget. Kommer ni rösta för eller emot det i höst

Ebba Busch Thor: Vi tycker att det är viktigt att både värna ROT och RUT-avdraget. Det har gjort många svarta jobb vita och det är jobb som behövs.

Niklas : Hur ser du på att vi på landsbygden blir mer och mer utanför genom centralisering av statliga verk t.e.x?

Ebba Busch Thor: Jag tror att en av de viktigaste frågorna för att säkra arbetstillfällen på landsbygden är att underlätta för små företag. 4 av 5 nya jobb skapas i små företag. S förslag om statliga traineeplatser funkar kanske i storstäderna men inte på den mindre orten. Jag kommer själv från Sveriges största landsbygdskommun sett till hur många som bor på landsbygden. Politiken ska stödja flexibla småskaliga lösningar i första hand.

Mikael: Hur ser du på arvsskatt?

Ebba Busch Thor: Den är borta och ska så förbli.

NN: Varför tänker du inte riva upp decemberöverenskommelsen? Partiet jag röstade på glömde fråga sina väljare om de gick med på det, och jag tror inte att ditt parti heller frågade sina väljare vad de tyckte.

Ebba Busch Thor: Jag förstår att decemberöverenskommelsen inte känns rolig men jag anser att det är det minst dåliga alternativet av flera dåliga alternativ. Vi kommer nu lägga fokus på att utveckla vår politik, lägga en egen budget och vi kommer att fälla regeringen i flera omröstningar i riksdagen de kommande åren. Närhelst ett val blir aktuellt så är vi redo.

Patrik: Vad ska vi göra med de svenskar som ansluter sig till IS och sedan återkommer till Sverige ?

Ebba Busch Thor: Det är en oerhört allvarlig situation som vi behöver följa noga och inte vara naiva inför. Vårt fokus ligger framförallt på att sätta tryck på att stoppa IS härjningar genom stöd till den internationella koalltionen som just nu bekämpar IS i Irak.

SVT Nyheter: Det fortsätter att strömma in massvis med bra frågor. Vi kommer att fortsätta i cirka fem minuter till.

Norrlänning: Vad tycker ni om att korta ned arbetstiderna?

Ebba Busch Thor: Generellt, nej. Om villkoren på arbetsplatsen är sådana att man inte orkar arbeta full tid så är det i första hand arbetssituationen som ska ses över inte arbetstiden.

Mikael: Vad är er åsikt om genusundervisning och liknande i skolan?

Ebba Busch Thor: Vi anser att det är viktigt att skolan vilar på en värdegrund om att män och kvinnor är lika mycket värda. Det ska genomsyra all undervisning. Vi är inte för genusundervisning som ett särskilt ämne.

Hans i Stockholm: Hur ser du på homosexuellas rätt att adoptera barn?

Ebba Busch Thor: Det är inte föräldrarnas läggning som ska vara avgörande vid en adoption.

Omar Al Nasir: Hur ser du på religionens roll i framtidens Sverige?

Ebba Busch Thor: Vi tror på bredd och mångfald i samhället. Tro betyder mycket för många människor och det är viktigt att värna religionsfriheten. Många kyrkor och samfund göra en stor insats för samhället utsatta. Det är ett arbete som vi ska underlätta och stödja.

SVT Nyheter: Tack för alla bra frågor. Nu avslutar vi chatten. Ha en fortsatt trevlig kväll.  

Ebba Busch Thor: Tack för chatten! Svarade så snabbt det bara gick här. Har du fler frågor så hoppas jag vi ses på twitter eller facebook! Ha en trevlig söndagkväll!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.