Foto: SVT

Ebba Busch Thor: Könsroller sitter inte i generna

Uppdaterad
Publicerad

Könssegregering på den svenska arbetsmarknaden beror på en kombination av historia och våra förväntningar. Det sa KD-ledaren Ebba Busch Thor när hon gästade SVT:s Partiledaren på söndagskvällen. ”Mansdominerad branscher har getts helt andra villkor vad gäller till exempel fler arbetsgivare och möjligheten att starta företag,” säger Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor valdes under lördagen officiellt till Kristdemokraternas nya partiledare, som första kvinna någonsin på posten. Redan dagen efter gästade hon SVT:s program Partiledaren, där hon bland annat frågades ut om hur hon ser på jämställdheten i Sverige.

– Vi har kommit långt i frågan om att män och kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Tittar man däremot på arbetsmarknaden är den väldigt könssegregerad, säger Ebba Busch Thor.

Privat välfärdssektor verktyg för jämställdhet

En öppning för privata aktörer att ge sig in i exempelvis välfärdsbranschen, som domineras av kvinnliga anställda, är en förutsättning för att öka den ekonomiska jämlikheten mellan män och kvinnor, menar hon.

– Vi ser att de kvinnodominerade sektorerna har sämre villkor och sämre löneutveckling, mycket på grund utav att mansdominerade branscher har getts helt andra villkor vad gäller till exempel fler arbetsgivare och möjligheten att starta företag.

– Det har att göra med det faktum att kvinnor faktiskt har varit uttalat diskriminerade på flera områden. Det har inte varit givet att vi skulle ha rösträtt, studera på universitet, eller vara välkomna i alla branscher. Det är strukturer som sitter kvar.

”Könsroller en kombination av flera faktorer”

I samma resonemang ser Ebba Busch Thor också en förklaring till varför arbetsmarknaden fortfarande 2015 ser så uppdelad ut mellan könen. Det finns ingen naturlag som exempelvis säger att främst kvinnor söker sig till yrken inom vård och omsorg, menar hon.

– Jag tror att det delvis har att göra med uppkörda hjulspår. Det handlar om att man till syvende och sist gör ett val vilken yrkeskategori man vill arbeta i. Där måste vi bli bättre på att visa att både män och kvinnor behövs på alla olika poster i samhället och inom alla yrkeskategorier.

Så könsroller är skapade av vår kultur?

– Jag tror att det är en kombination utav både historia, hur arbetsmarknaden har sett ut bakåt i tiden, delvis förväntningar, och vad man själv ser att andra arbetar inom, som inspirerar. Det är en kombination av flera faktorer, men inte genetik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.