Foto: TT

Ebba Busch Thor hyllade familjen i sitt tal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sviker barnfamiljerna, det sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i sitt tal på rikstinget i Västerås. Hon tog också upp flyktingkrisen och vill att en större del av biståndet ska gå till att hjälpa flyktingar i närområdet.

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att hylla familjen, som hon kallade den viktigaste gemenskapen vi har.

– Grundläggande mänskliga värden som tilltro, vänlighet och kärlek kommer inte till oss genom tillsägelser uppifrån. De kommer inte heller från lärares katedrar eller lagstiftande politiker, sade KD-ledaren.

KD:s riksting 2015

– Det är i familjen ett barn får lära sig vad gemenskap är. Hur man ska bete sig mot varandra. De bästa förutsättningarna för att ge en människa hennes grundtrygghet finns i familjen. Trygga barn ger trygga vuxna och bidrar till ett samhälle som håller ihop, sade Busch Thor och möttes av applåder.

”Sviker barnfamiljerna”

KD-ledaren tog upp föräldraförsäkringen som flera partier vill individualisera samt vårdnadsbidraget som ska tas bort.

– Regeringen bröstar sig om att deras politik slår mest och hårdast mot höginkomstagare men de missar helt hur de slår mot Sveriges barnfamiljer.

– Kristdemokrater, när andra viker ner sig och sviker barnfamiljerna, då finns det ett parti som står upp för valfrihet och försvarar familjens roll. Vi är familjens röst i svensk politik, sade Ebba Busch Thor och upprepade sedan: Vi är Sveriges familjeparti!

Vill rikta om bistånd

Hon tog också upp flyktingkrisen. Ebba Busch Thor vill att en större del av det svenska biståndet ska gå till humanitära insatser.

Behoven för flyktingarna i närområdet runt kriget i Syrien och Irak är stora när det gäller mat, kläder, skor, läkemedel och sjukvård, påpekade hon.

– Därför föreslår vi att en större del av det svenska biståndet bör gå till humanitära insatser. Det stöd som Sverige ger till olika FN-organ bör fokuseras till de med verksamhet bland flyktingar. UNHCR, FN:s livsmedelsprogram och Unicef behöver ökat stöd, sade Busch Thor.

KD-ledaren kom sedan in på det svenska flyktingmottagandet.

– Vi ska hjälpa människor i nöd, men vi kan inte ensamt erbjuda plats för alla dem som söker ett bättre liv, sade Busch Thor som menade att partiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta ger en viktig signal.

”Vår skyldighet att lyssna”

KD-ledaren vävde också samman landsbygdsfrågan med flyktingmottagandet och menade att människors oro måste tas på allvar. Hon hänvisade till SVT:s dokumentärserie Delat land, där reportern bland annat träffade Bosse i Ställdalen i Bergslagen. Bosse berättade om hans förändrade hembygd och hur hotellet gjorts om till asylboende. Bosses inställning kritiserades av en kolumnist i Aftonbladet som frågade sig ”vilken modern människa som orkar med trånga farbröder”.

– Jag orkar det, svarade Busch Thor i sitt tal och fortsatte:

– Vi behöver verkligen inte hålla med om allt men det är vår skyldighet att ändå lyssna. Bosses vemod är ett uttryck för en förlorad känsla av samhörighet.

Uppförsbacke för KD-ledaren

Ebba Busch Thor valdes till partiordförande vid ett extrainsatt riksting i april. Den nyvalda ledaren kämpar med både svaga opinionssiffror och med intern kritik inom partiet mot decemberöverenskommelsen som de borgerliga slöt med regeringen i vintras.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein säger efter Ebba Busch Thors tal att hon är en skicklig talare.

Hon säger att KD-ledaren genom att ta upp Bosse och oron för det svenska flyktingmottagandet vill berätta att hon lyssnar på ”verklighetens folk”.

– Hon vill skicka ut signalen att Kristdemokraterna är ett parti som förstår. Det är inte eliten i Stockholm och etablissemanget som bara kallar alla för rasister, utan hon vill säga vi förstår dem som är oroliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD:s riksting 2015

Mer i ämnet