Foto: TT

Efter sexövergreppen – nu höjer svenska festivaler säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Nästan samtliga av Sveriges mest välkända och etablerade festivaler höjer i sommar säkerheten med anledning av de sexuella ofredanden som bland annat ägde rum på ungdomsfestivalen We are sthlm i fjol. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

Inför festivalsommaren 2016 står frågan om sexuella ofredanden i fokus. Flera festivaler som SVT Nyheter pratat med berättar att arbetet mot sexuella ofredanden i år blivit en huvudfråga i säkerhetsarbetet, något det tidigare år inte varit.

Vår kartläggning visar att 13 av 16 festivaler höjer säkerheten i sommar, med anledning av just den typ av sexuella trakasserier som ägde rum under nyårsnatten i Kalmar och på ungdomsfestivalen We are sthlm.

Övergrepp på festival

Fler vakter och mer belysning

För att besökare ska känna sig trygga och säkra arbetar arrangörer och säkerhetsansvariga bland annat med att anlita fler vakter, sätta upp mer belysning och koppla in fler volontärer.

Dessutom arbetar flera festivaler med att utbilda personal i hur man ska agera ifall ett sexuellt ofredande sker, samt vad personal ska vara extra vaksamma på.

Tittar på drönar-bevakning

Västerås City festival pratar till och med om att använda drönare till bevakning. Och festivalen Into the valley, som hålls i Dalhalla, har sitt avskärmade läge i åtanke vid säkerhetsarbetet.

– Eftersom vår festival hålls mitt ute i skogen har vi i år ökat bussresor till och från festivalområdet. Våra besökare ska slippa ta svarttaxi eller gå hem, säger Sophie Valencia Vogel, pressansvarig för Into the valley. 

Samtidigt som somliga festivaler rustar upp med ordningsvakter eller byggtekniska miljölösningar, finns det andra festivalansvariga som tror att nyckeln är dialog.

– Att anlita fler vakter eller att skaffa mer belysning. Det är de enkla lösningarna, men för att skapa en långsiktig trygghet måste man inse att vi har ett strukturellt beteendeproblem i samhället, säger Jimmy Thorsell, säkerhetsansvarig på Urkultfestivalen.

Tror på dialog med besökarna

Bråvalla, We are sthlm och Urkult är några av de festivaler som öppnar upp för dialog med besökarna, och som tror det är viktigt för dem att få lyfta sina åsikter. 

– Vi vill göra besökarna mer delaktiga i festivalen. Vi tror att om man är en del av en gemenskap, så behandlar man varandra bättre, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig för Bråvalla festival. 

Dialog öppnar inte bara upp för delaktighet, utan också tillfälle för festivalansvariga att betona vikten av varför sexuella ofredanden ska bort.

– I grunden handlar det om att vi, män, måste skärpa till oss. Vi måste hjälpa till att rycka upp andra män som inte kan bete sig. Det ska inte vara kvinnans ansvar att skydda sig från mannens dåliga beteende, säger Jimmy Thorsell, säkerhetsansvarig på Urkultfestivalen.

Fler vuxna på Peace and love

Thomas TC Carlsson är festivalansvarig för Borlängefestivalen Peace and love. Han är en av de tre festivalansvariga som inte höjer säkerhetsarbetet med anledning av händelserna kring Kalmar och We are sthlm.

– Vi jobbar för all trygghet och säkerhet. Vårt upplägg är densamma förutom att många fler vuxna närvarar i år under festivalen. Sammanlagt jobbar 250 personer med säkerhet, säger Thomas TC Carlsson. 

De andra två festivaler som inte höjer säkerheten utöver de vanliga åtgärderna uppger att de är förhållandevis familjära och lugna festivaler som varit förskonade från sexuella ofredanden. 

Fakta: Så svarar festivalerna

SVT Nyheter hörde av sig till 16 av landets mest väletablerade och välkända festivaler. Vi ställde följande fråga:

Har ni höjt säkerhetsarbetet med anledning av vad som hänt under nyårsnatten i Kalmar och ungdomsfestivalen We are Sthlm tidigare i år?

...och såhär svarar de ansvariga:

  • Bråvalla Ja, de för dialog med besökarna via nylanserad kampanj som de kallar ”vi är festivalen”. Uppger att de har en extremt stor säkerhetspersonal på flera hundra personer. Bedömer att besökarna är tryggare än en vanlig dag på Norrköping city.  
  • Eksjö stadsfestival Nej, inget strategiskt arbete med anledning av det som hänt. Bedömer att besökarna är mycket trygga.
  • Göteborgs kulturkalas Nej, men frågan är på tapeten. Volontärer och säkerhetsvakter ska veta hur de ingriper ifall något händer. Bedömer att besökarna är väldigt trygga.
  • Into the valley Ja, de kommer ha fler säkerhetsvakter och fler trygghetsvärdar än tidigare år. De har också ökat busslogistiken. Och de försöker föra dialog med besökare och personal. Bedömer att tryggheten är stor.
  • Malmöfestival Ja, de utreder frågan just nu. Och de har fler resurser än vanligt som de planerar att använda på att anlita fler vakter eller byggtekniska lösningar såsom mer belysning eller platåer så det finns vakter där trängseln är som störst.  Bedömer att besökare är mycket trygga
  • Popaganda Ja, de jobbar med säkerhetsföretag samt en säkerhetsorganisation vid namnet ”nattskiftet”. Jobbar till skillnad från tidigare år med att utbilda säkerhetspersonal i den här frågan. Bedömer att besökare är mycket trygga.
  • Peace and love Nej, festivalen jobbar för all trygghet och säkerhet. Upplägget är densamma förutom att många fler vuxna närvarar i år under festivalen. Bedömer att besökarna är trygga.
  • Storsjöyran Ja, personal ska vara extra vaksamma i år. Kommer arbeta med att utbilda personal i vad hen gör ifall någon besökare blir utsatt. De kommer också få in fler volontärer. Bedömer att besökare är trygga.
  • Summerburst Ja, de har utökat antalet belysningsställen i år. Bedömer att besökarna är trygga.
  • Sweden rock Ja, de följer en trygghetsplan som är framtagen av polis. Arbetar med att utbilda personal i hur man agerar ifall en sådan situation uppstår.  Bedömer att besökarna är väldigt trygga.
  • This is Hultsfred Ja, både personal och ordningsvakter är extra vaksamma på grupperingar av män. Beredda med fler vakter och dylikt ifall det blir fler besökare än väntat. Bedömer att besökarna är väldigt trygga, mellan 95 och 99 %
  • Urkultfestivalen Ja, anser att mer belysning eller fler vakter är enkla lösningar. För att få en lösning på längre sikt gäller det att ändra på strukturella beteendeproblem. Festivalansvariga tror det är viktigt att föra en dialog med besökarna för att få dem att förstå vikten av det här. Bedömmer att besökarna ät trygga.
  • Västerås City festival Ja, drönare är något de ser över. I år har de en frivillig säkerhetskår, och har kopplat in kommunens säkerhetsavdelning mycket starkare.  Bedömer att festivalen är trygg. 
  • Stockholm music and arts Ja, de har ställt krav på att vakterna ska utbildas i de här frågorna, något de inte tidigare gjort. Jobbar med miljötekniska lösningar som till exempel  mer belysning. Bedömer att besökarna är trygga.
  • Way out west (samma säkerhetsansvarig som Stockholm music and arts) Ja, de har ställt krav på att vakterna ska utbildas i de här frågorna, något de inte tidigare gjort. Jobbar med miljötekniska lösningar som till exempel  mer belysning. Bedömer att besökarna är trygga.
  • We are Sthlm Ja, de följer polisens samverkansmodell. De jobbar även med Stockholms fältcenter och frivilliga organisationer. Och de för dialog med unga. Bedömer att besökarna är trygga.

Har du drabbats av detta? Tipsa oss

Har du känt dig hotad eller har blivit ofredad på en festival? 

Berätta för oss via vår mejl: tipsaoss@svt.se

FAKTA: Antalet anmälningar om sexuella ofredanden ökar

Den färska polisrapporten ”Lägesbild över sexuella ofredanden och förslag till åtgärder” av polisens nationella operativa avdelning, visar att antalet anmälningar om sexuella ofredanden på evenemang (däri inräknat festivaler) har ökat från 23 anmälningar år 2011 till 40 anmälningar år 2015.

Det är svårt för polisen att bedöma huruvida det rör sig om en ökning av sexuella ofredanden eller om allt fler som blir utsatta vågar eller vet om att de kan anmäla. Polisen befarar att mörkertalet är mycket stort. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet