Rädsla bland familjer i Malmö som har sina barn på judisk förskola. Foto: TT

Hälften av barnen lämnar judisk skola

Uppdaterad
Publicerad

Terrordåden i Köpenhamn och Paris gör att hälften av familjerna med barn på judiska förskolan i Malmö lämnar skolan, rapporterar Sydsvenskan. Nu behöver församlingen stöd för att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Jag är mycket oroad över framtiden, säger Jehoshua Kaufman, församlingens ordförande, till tidningen.

Av 32 barn på förskolan, lämnar 17 barn till hösten.

– Alla slutar inte av oro för säkerheten, men många gör det. Redan är det fyra, fem barn som slutar av den anledningen, säger Kaufman till Sydsvenskan.

Folk har tagit sig in

Han berättar att skolan haft incidenter med personer som tagit sig in när någon ur församlingen gått ut. Många är oroliga att säkerheten inte är tillräcklig. Nu har man vänt sig till kommunen för att få medel så att förskolan har plats för 28 barn, ifall familjerna ändrar sig och skriver in sina barn igen.

Vill se vakter vid ingång

Församlingen vill också ha pengar för att fysiskt förstärka säkerheten med en bemannad sluss för personer som ska komma in i byggnaden.

Sydsvenskan har även pratat med kommunalrådet Andreas Schönström (S) som säger att det finns ”formella hinder” för att ge bidrag åt att garantera platser för barn som inte går i förskolan, och hänvisar frågan istället vidare till regeringen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.