Foto: TT

Efterlyser insatser mot våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Med rätt satsningar skulle våldsbrotten bland återfallsförbrytare kunna minskas, skriver bland andra Henrik Anckarsäter, professor i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet, på DN Debatt.

En liten grupp personer, cirka en procent, står för majoriteten av alla våldsbrott i Sverige.

Författarna efterlyser minskade möjligheter till så kallad straffrabatt, då personer som begått flera brott får kortare påföljd än för samtliga sammanvägda brott.

Elektronisk fotboja

Dessutom föreslår de införandet av jourdomstolar för unga brottslingar och för förbrytare som begår brott i samband med pågående ärenden, och att det i dessa fall ges möjlighet till övervakning med exempelvis elektronisk fotboja.

Andra viktiga metoder för att stävja våldsbrott är förebyggande behandlingsåtgärder, stödfunktioner i skolan för ungdomar med riskbeteenden samt ökade resurser för stöd i hemmet för familjer i riskzonen, enligt författarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.