Foto: TT

Ekologisk frukt och grönt på påskbordet bäst för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Påsken, en riktigt stor mathelg, närmar sig och nu är det allt mer populärt att äta ekologiskt.

Miljön kommer på tredje plats för vad vi tycker är viktigast när vi väljer mat, säger Maria Wivstrand vid centrum för ekologisk produktion och konsumtion, SLU, efter hälsa och smak.

– Miljön är inte först. Det är det som ligger oss närmast som ändå gör att man väljer viss mat, hälsan. Men de etiska aspekterna blir allt viktigare och då handlar det om en bra, etisk djurhållning och om vilka arbetsförhållanden de som tillverkar vår mat har.

Är ekologisk mat nyttigare? Vet man det?

– Man har inte kunnat visa det i forskningen, egentligen. Det är så stor variation mellan olika produkter. Det man har sett är att vi har bekämpningsmedelsrester i mat och det är heller inte tydligt att det är farligt, men ändå att det finns risker för vissa grupper, som gravida kvinnor. Framförallt importerad frukt och grönt kan ha sådana rester. Det finns inte vetenskapliga belägg för alla olika mervärden, men kemikalier till exempel sprids i miljön. Där finns det ganska tydliga svar att det kan påverka ekosystemet negativt och sedan är det också stor osäkerhet kring den långsiktiga exponeringen när vi äter av de här ämnena. Speciellt om de har hormonstörande effekter.

Frukt och grönsaker rekommenderas

Om man vill äta mat med lite miljöpåverkan bör man ha färre animaliska produkter och mer frukt och grönsaker på påskbordet, och det som serveras ska vara ekologiskt. När det gäller animaliska produkter ligger ägg bra till, medan färskt lamm är mer kontroversiellt.

–  Det här med färskt lamm på våren har diskuterats. Om man har svenska lamm som vi slaktar nu, de har inte kunnat gå ute för de lever inte så länge. Men vi har väldigt bra stallar. Det är stora miljöer och de kan röra sig fritt. Om man tar svensk lammproduktion i en helhet då går djuren ute så fort det går att gå ute och inneförhållanden är lika bra. Jag tycker att man kan köpa färskt lamm, säger Maria Wivstrand.

För fisk finns tre olika märkningar, dels det svenska KRAV-märket, dels de internationella – MSC, för vildfångad fisk och ASC, för odlad fisk.

– När det gäller fisken är det de här tre märkena man kan hålla ögonen på och då handlar det om att det ska vara ett hållbart fiske för vildfisken och lite miljöpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.