Ekonomiforskarna i Agenda Special: Inflationsutmaningen

Uppdaterad
Publicerad

I Agendas specialsändning 28 maj frågar redaktionen ut riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner om hur hushållen och samhället ska klara inflationsutmaningen. Behövs ett nytt elstöd nästa vinter? Hur ska hushåll med små inkomster klara kostnadsökningarna? Måste staten skjuta till mer pengar till kommuner och regioner för att de ska klara välfärden – och går det att göra utan att inflationen tar fart?

Utöver politikerna kommer vi att intervjua en rad forskare och experter inom olika fält av ekonomiforskningen som beskriver läget och effekten av olika åtgärder. I den första delen av programmet tas framförallt hushållens ekonomiska situation upp. Då deltar följande forskare: 

Lars Calmfors är professor emeritus i internationell ekonom vid Stockholms universitet och även forskare på Institutet för näringslivsforskning. IFN är ett oberoende institut som till 30 procent finansieras av Svenskt Näringsliv. Lars Calmfors har haft en rad uppdrag de senaste decennierna. På 90-talet var han ordförande i en utredning om Sverige borde gå över till Euron, under 2000-talet har han bland annat varit ordförande för Arbetsmarknadspolitiska rådet och Finanspolitiska rådet. Finanspolitiska rådet är en myndighet som gör en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

Nyhetsbloggen

Ulrika Holmberg är universitetslektor i marknadsföring och forskare på Centrum för konsumtionsforskning vid Göteborgs universitet. Hon är redaktör för den årliga Konsumtionsrapporten som ger en översikt över den totala konsumtionen i Sverige, hur hushållen ser på sin konsumtion och vilka branscher som går bra respektive dåligt. Ulrika Holmbergs forskning fokuserar på att förstå hushållens perspektiv. Hon har tidigare utför flera olika uppdrag för Konsumentverket.

Tapio Salonen är professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Han forskar i välfärdsfrågor, bland annat utsatta gruppers möjligheter till försörjning. Han har lett flera forskningsprojekt på nationell och internationell nivå och varit anlitad som expert i statliga utredningar. 

I den andra delen av programmet tar vi upp samhället ekonomi, bland annat hur välfärden pressas av inflationen. Följande forskare och experter intervjuas:

Emelie Värja är huvudsekreterare för den parlamentariska Utjämningsutredningen som ska ge förslag på hur kommuner och regioner ska få likvärdiga ekonomiska förutsättningar att tillhandahålla välfärd. Hon är under tiden tjänstledig från sitt arbete som forskningschef för Kommuninvest, som är en förening för Sveriges kommuner och regioner som erbjuder dem lån och finansiell rådgivning. Emelie Värja är doktor i nationalekonomi. 

Anna Seim är docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet och medlem i Finanspolitiska rådet. 2022 var hon en av författarna till en rapport för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi om rollfördelningen mellan finanspolitik och penningpolitik. Anna Seim sitter också med i Riksgäldens vetenskapliga råd.

Ylva Hedén Westerdahl är prognoschef på Konjunkturinstitutet som bland annat sammanställer Konjunkturbarometern, där Sveriges företag ger sin syn på det ekonomiska läget. Ylva Hedén Westerdahl har också varit prognoschef på finansdepartementet, chef för utredningsenheten på Riksbankens avdelning för penningpolitik, och avdelningschef för avdelningen för nationalräkenskaper på SCB. Hon är doktor i nationalekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet