• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

John Hassler är professor i ekonomi vid Stockholms universitet och har flera gånger varnat Finansinspektionen för att skärpa amorteringskraven. Foto: TT

Ekonomiprofessor varnar för stora prisfall efter nya amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Många är kritiska till Finansinspektionens förslag om att skärpa amorteringskravet ytterligare.

– Jag tycker att det här var fel förslag och jag tycker att regeringen ska säga nej till det här, säger John Hassler som är professor i ekonomi vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

John Hassler är professor i ekonomi vid Stockholms universitet och har flera gånger varnat Finansinspektionen för att skärpa amorteringskraven. Nu är han orolig för att förslaget om skärpta amorteringskrav kommer leda till stora prisfall.

– Jag tycker att det här var fel förslag och jag tycker att regeringen ska säga nej till det här. Det finns risk att det här leder till stora fall på bomarknaden. Ska man ha den här typen av åtgärder, då måste man tajma mer. Just nu är det en uppenbar risk att det är fel tajming, säger John Hassler till SVT Nyheter.

Bostadsmarknad

”Släng det i papperskorgen”

Johan Hansing, Bankföreningens chefsekonom, hoppas att regeringen slänger FI:s förslag till skärpt amorteringskrav i papperskorgen.

– Vi tycker också att man ska fatta beslutet i dialog med oppositionen, så att det är bred politisk förankring kring den här typen av beslut. Det berör ju väldigt många människor och det är en väldigt stor och viktig marknad, säger han.

Extra krångel

Enligt Hansing räcker det med gällande bolånetak, som begränsar lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och fjolårets amorteringskrav – som även det bygger på hur stort lånet är i förhållande till värdet. Ovanpå det gör bankerna av tradition en prövning av låntagarens betalningsförmåga, där inkomstnivån relateras till lånets storlek.

– Man kan säga att effekten av ett sådant här förslag inte är särskilt stor, annat än att det skapar jättemycket extra krångel och komplexitet i systemet, säger han.

Drabbar unga och medelklass

Yngre människor i dyrare områden är de som framför allt kommer att påverkas av det tuffare amorteringskravet, tror forskare som tycker att skärpningen kommer för sent.

– Det är unga i högkostnadsområden. Unga och medelklass, säger Anna Granath Hansson, bostadsforskare på KTH.

Det kan medföra att fler söker sig längre ut från städerna, vilket kan komma att driva upp priserna i områden utanför storstäderna.

– Där har vi redan haft de procentuellt största uppgångarna på senare tid, där har folk haft råd att bo. Den prisökningen kan nu komma att hålla i sig längre, säger Anna Granath Hansson.

Regeringen: Behandlas skyndsamt

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen kommer att behandla förslaget så skyndsamt som möjligt. Han tillägger att han utöver en diskussion inom regeringen även kommer att ta upp frågan med oppositionen och lyssna på deras synpunkter.

– Det som verkligen slår hårdast mot dem med låga inkomster är fortsatt stigande bostadspriser.

Ur det perspektivet borde förslagets prisdämpande effekter vara positivt för låginkomsttagare, enligt Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet