Finansminister Mikael Damberg (S) tillsammans med finansmarknadsminister Max Elger (S) på söndagens presskonferens. Foto: Anders Wiklund/TT

Elbolagen får låna max 250 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den finansiella stabiliteten är inte hotad, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S).

De aviserade garantierna – max 250 miljarder kronor – för elproducenterna ska räcka för att tackla de problem som uppstått på elbörsen så att bolagen kan fortsätta handla.

– Vi delar bedömningen att den finansiella stabiliteten inte är hotad, eftersom vi i går aviserade ett likviditetsstöd som vi bedömer räcker för att hantera och isolera de problem som vi har identifierat på elderivatmarknaden, säger Max Elger efter dagens möte i det finansiella stabilitetsrådet.

Anledningen till mötet var att regeringen under lördagen aviserade hundratals miljarder i kreditgarantier till elbolagen för att avvärja en potentiell finanskris.

På en pressträff på söndagen preciserade regeringen garantierna till högst 250 miljarder kronor. Löptiden blir två veckor och villkoren ska vara marknadsmässiga.

Snabbt möte

Stabilitetsrådet består av regeringen, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden och träffas vanligtvis två gånger om året. Alla parter utom Riksgälden deltog vid lördagens pressträff.

Mötet var, enligt Elger, en chans att noga gå igenom riskbilden och myndigheternas stabilitetsbedömningar med anledning av prisutvecklingen.

Enligt Elger var det viktigt med ett snabbt möte.

– Vi måste jobba raskt för att bli klara med alla delar inför måndagen när riksdagen fattar beslut.

Bör räcka

Grantierna behövs för att elbolagen som handlar på elbörsen ska kunna ställa tillräckliga säkerheter. Eftersom elpriserna har skjutit iväg som en raket, över tusen procent på ett år, måste de snabbt fram med mycket stora belopp i säkerheter för att kunna fortsätta handla. Det är det som garantierna ska täcka.

TT: Kommer det att räcka även om elpriserna skenar igen?

– Det är vår bedömning att den volym vi avsätter är tillräcklig, säger Elger.

Det löser dock inte grundproblemet med att efterfrågan är större än utbudet.

– Det påverkar ju inte produktionen av energi- Däremot innebär det att de kontrakt som har tecknats på energimarknaden fortsatt gäller, det påverkar ju kunder som har fastprisavtal, till exempel, säger Elger.

Senast det finansiella stabilitetsrådet hade ett extrainsatt möte var den 26 januari, då med anledning av säkerhetsläget i Europa och dess effekter på ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.