Foto: TT

Ygeman: Oacceptabelt att man förtiger detta

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson lovar att utreda varför polisen inte berättade att flickor ofredades på festivalen We are Sthlm. Inrikesministern Anders Ygeman (S) välkomnar en utredning: ”Det är oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida”.

Polisens officiella version var att det gick lugnt till på festivalen. Inte i något av de pressmeddelanden som skickades ut framkom det att flickor hade utsatts för övergrepp och ofredanden.

– Om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här. För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation, säger Dan Eliasson till Expressen.

Omkring 200 unga män fördes bort

Redan 2014 rapporterades om många fall på samma festival. Därför hade polis och arrangörer särskild beredskap när festivalen hölls i augusti. Men det räckte inte. Många flickor blev ändå utsatta och omkring 200 unga män avvisades under de fem dagarna.

– Kände jag till det här? Nej, jag har tagit del av det här sen eftermiddag (reds anm. söndag eftermiddag), som de flesta andra har. Vad tänker jag göra med anledning av det här då? Nej, det är för tidigt att säga. Men en sak är säker: Jag kommer att se till att det här utreds, så vi får klarhet i vad det är som har hänt, säger Dan Eliasson till Expressen.

Under måndagseftermiddagen ska rikspolischefen hålla en pressträff angående det som inträffat.

– Vi ska reda klarhet i det här. Det är det enda jag kan säga, säger Dan Eliasson till Expressen. 

Inrikesministern välkomnar utredning

– Det är anmärkningsvärt om polisen ger en bild utåt att det skulle vara lugnt men en annan bild internt. Det här måste utredas och gås till botten med, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister till SVT Nyheter.

Vad säger du till oroliga föräldrar som läser tidningen idag?

– Så här ska det inte få vara. Man ska inte behöva utstå sexuella trakasserier i folksamlingar. Man ska kunna känna sig trygg som ung tjej.

Anders Ygeman säger till TT att han inte tidigare har märkt av att polis eller andra myndigheter avstått från att rapportera om den här typen av händelser som eventuellt kan vara politiskt obekväma.

– Nej, och så ska det naturligtvis inte vara. Man måste kunna lita på att polisen ger en korrekt bild. Jag har ju själv varit ute och diskuterat problematiken exempelvis kring de nordafrikanska gatubarnen och ser inte någon anledning att på något sätt ta någon annan hänsyn än det rent yrkesmässiga.

”De pratade bara med killarna”

Till DN säger en 15-årig flicka som utsattes för övergrepp att ”speciellt på konserterna var det väldigt hemskt. Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa.” 

15-åringen som Dagens nyheter har pratat med har reflekterat över att det inte var något snack att anmäla det hon och andra tjejer blev utsatta för. Och att de unga männen bara visades ut från området av vakterna.

– För det mesta pratade de bara med killarna om man sa till. Ibland kanske de tog ut dem, men de kunde ju komma in igen direkt.

Friends ”Det är jätteallvarligt”

Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, säger att det är ”jätteallvarligt” om uppgifterna om att polisen underlåtit att berätta om övergreppen stämmer.

-Det är ett sätt att nonchalera och förminska allvarliga övergrepp som sker i samhället. Tyvärr kan jag se det lite generellt i samhället, säger han till TT.

En undersökning som Friends gjorde 2014 visade att var femte flicka på högstadiet hade blivit utsatt för sexuella trakasserier. Det kan handla om kommentarer, blickar eller att man blir tafsad på.

-Vi kan se ibland att det blir ett normaliserat beteende i vissa skolor, att killar får bete sig på det här sättet. Vi vuxna, skolor, polis och myndigheter, måste vara tydliga med att visa att det här inte är ett acceptabelt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.